Viktor Orban osvojio četvrti premijerski mandat

Obavezno pročitajte

Mađarska vladajuća koalicija stranaka Fides i Hrišćansko- demokratske narodne partije pobednik je parlamentarnih izbora sa 58 odsto osvojenih glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 36,3 odsto prebrojanog glasačkog materijala.

Opoziciona koalicija „Ujedinjeni za Mađarsku” dobila je podršku 30,4 odsto birača, prenosi Rojters. Prema ovim rezultatima, premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides osvojili su četvrti uzastopni mandat.

- Advertisement -

Rezultati ispitivanja pokazuju da će u parlament ući i levičarska Demokratska koalicija sa 21 mandatom, konzervativni Jobik sa 16, liberalni Monumentalni pokret sa 15, socijalisti sa 12, liberalna stranka Dijalog sa osam, zeleni sa pet i nemačka nacionalna manjina sa jednim mandatom, prenosi MTI.

Odziv do 18.30 na parlamentarnim izborima u Mađarskoj bio je 67,06 odsto, a biračka mesta zatvorena su u 19 časova.

Mađarskoj je u interesu da ostane po strani, kazao je Orban. Na izborima u nedelju odgovara se na pitanje da li zemlja može da ostane van rata ili će rizikovati svoju bezbednost, istakao je on.

OEBS tek drugi put poslao posmatrače na glasanje u jednu članicu EU (Foto EPA-EFE/Ramon Van Flymen)

„Levica se složila sa Ukrajincima i Mađarska će biti uvučena u rat ako pobede”, rekao je Orban. „Istovremeno, određene članice Evropske unije ili NATO-a su, takođe, spremne da pomognu Ukrajini jer misle da Ukrajina vodi naš rat. To je pogrešno, ovo nije naš rat. Možemo sve da izgubimo, a da ništa ne dobijemo”, kazao je on.

Inače, u Mađarskoj su juče održani parlamentarni izbori, na kojima aktuelni premijer Viktor Orban nastoji da osvoji četvrti uzastopni mandat. Orban i njegova stranka Fides su se na ovim izborima suočili sa ujedinjenom opozicijom, prvi put otkako je aktuelni premijer došao na vlast na izborima 2010. godine. Na ovim izborima pravo glasa imaju i građani Srbije sa dvojnim državljanstvom. Pravo glasa ima više od 68.000 građana Srbije koji su upisani u birački spisak u susednoj zemlji i velikom većinom su već glasali putem pošte. Od sredine marta su dvojnim državljanima na adrese stanovanja, odnosno one koje su naveli pri registraciji, ili u prostorije Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, stizala pisma sa izbornim materijalom.

Nasuprot Viktoru Orbanu i Fidesu nalazi se opozicija „Ujedinjeni za Mađarsku”, koja okuplja šest opozicionih partija, na čijem je čelu Peter Marki-Zai. Inače, mađarski parlament broji 199 poslanika, od kojih se 106 bira po većinskom sistemu, tako što u 106 izbornih jedinica pobeđuje kandidat s najviše glasova, a preostala 93 mandata dodeljuju se na izborima na kojima se nadmeću izborne liste. Cenzus je pet odsto za stranku, 10 odsto u slučaju koalicije dve stranke i 15 odsto ako je reč o koalicijama triju ili više partija.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da je poslala misiju za posmatranje izbora u Mađarskoj, uključujući 18 dugoročnih posmatrača i još 200 drugih na dan održavanja izbora. To je tek drugi put da je OEBS to učinio u nekoj od zemalja Evropske unije, dodaje AP.

SourcePolitika

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu