REŠENO: Vidić skupio ljude koji će da očiste srpski fudbal!

Obavezno pročitajte

Nemanja Vidić je podigao glas protiv fudbalskog establišmenta u Srbiji i pokrenuo lavinu kakvu možda i sam nije očekivao, jer je počeo da okuplja velikom brzinom ljude koji bi da srpski fudbal očiste od svih vrsta prljavština.

Veliku igračku karijeru i jedan sportski odnos, čak i u nekim konfliktnim situacijama, koji je autoritetom gradio kako u Mančester junajtedu tako i u selekciji Srbije, Vida je rešio da usredsredi na korenite promene u srpskom fudbalu i da sa istomišljenicima krene u neizvesnu avanturu spasavanja ovog sporta od potpunog potonuća u živo blato. Zna Nemanja i za onu poslovicu mnogo puta iskazanu u našem fudbalu „Hoćeš li da te svi mrze, reci svakome ko je ko“. Zato kao magnet i privlači sve one kojima je dosta urušavanja srpskog fudbala.

Prvi se javio Nemanja Matić, Ognjen Koroman je digao ruku „za“, Dragan Mrđa takođe, slediće ga mnogi bivši reprezentativci koji su ovom sportu mnogo dali. Uz njih je i Mirko Poledica sa Sindikatom profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ koja broji više od 400 članova. I to je udarna, ona čista neuprljana snaga uz koju staje i narod, onaj običan a zataleban u fudbal kao što je i frustriran svim malverzacijama.

vidić,

Slavoljub Muslin je stao uz Nemanju Vidića rečima „Sa Vidom idem i u rat“.

– Apsolutno niko ne treba da sumnja u iskrenost Vidićevih reči. On je jednostavno takav, pošten do srži. Tog čoveka možeš da uzmeš pod ruku i sa njim ideš u rat – rekao je Muslin.

Ne treba sumnjati da će Vidićeviu nameru podržati većina uvaženih trenera počevši od Ivana Golca, Milorada Kosanovića, Branka Babića, Miloljuba Ostojića, zatim mlađih Slobodana Krčmarevića, Ljubinka Drulovića i ostalih koji su uvek opominjali na stanje struke i srpskog fudbala poslednjih nekoliko godina, ne ulagujući se nikome zarad nekih svojih interesa. Vidić se sprema da bude trener, marljivo uči i radi u Junajtedu, a dugogodišnji rad sa Aleksom Fergusonom sasvim mu je pojasnio ulogu „stručnog tima“ u ostvarivanju željenih rezultata. Trenere imamo, samo im je potrebno dati mogućnost da postave pravu strukturu u sistemu. I da se čekaju rezultati, za godinu, dve, tri.

Reprezentativne selekcije će se stručnim radom i selektorima od znanja i autoriteta možda najbrže oporaviti, jer svi znaju kako postaviti strukturu koja će donositi plodove u zemlji sa ovoliko talenata ali samo ako ne postoje interesne sfere i nametanje sa strane. „A“ tim je sazreo, mlada selekcija takođe ima mnogo više potencijala od iskazanog, omladince i kadete treba „pročistiti“. I za nekoliko godina vratićemo se na nivo od 2015. Pitanje je samo da li ćemo imati talente, sreću, trenere za penjanje na krov sveta.

Sudijska organizacija kao jabuka razdora u srpskom fudbalu takođe ima svoj stručni kadar koji se godinama upozorava na sve mahinacije koje se rade pod ovom fudbalskom vlašću. I to od Superlige do liga petlića. Rade Raka Đurović, Miroslav Radoman, Krstivoje Filipović i Dejan Nedić su iznosili probleme, upozoravali i etiketirali krivce za postojeće stanje. Dozvolili su u FS Srbije da Milorad Mažić, najcenjeniji srpski arbitar u 21. veku umesto na čelo sudijske organizacije u zemlji ode i istu funkciju obavlja na Kipru. To najbolje svedoči o namerama. Svi pomenuti bivši arbitri se zalažu za „fabričko podešavanje“ sudijske organizacije i eliminisanje svakog pokušaja spoljnih uticaja koji sada preovladavaju.

Rešavanjem sudijske organizacije neće se na prečac rešiti i nagomilani problemi među klubovima, ali će se vratiti integritet takmičenjima i to u svim rangovima. Bez pristrasnog suđenja Superliga i Prva liga Srbije same će se isčistiti od nekvaliteta za dve godine, ako se promeni sistem i smanji liga na 12 ili 14 klubova, dobiće se i na kvalitetu i na interesovanju publike, ali i na odavno izgubljenom imidžu ozbiljne lige iz koje se uglavnom kupuju smao supertalenti, ređe gotovi igrači. Umesto političkom voljom, pritiscima, pretnjama i sudijama, napredovaće se po rezultatu, a on je jedino sportsko merilo.

Jak predsednik sa jakim i stručnim timovima trenera, sudija, pravnika i operativaca, sa željom da se prate evropski fudbalski trendovi a da se bude i domaćin i biznismen, neće moći preko noći da očisti srpski fudbal od svega i svakoga. Ali će bar postaviti temelje za budućnost i zaustaviti sve kanale kojima se manipuliše ovde. Kada se sve sprege iseku kao mačem, svako će kvalitetom i sposobnostima zauzeti svoje mesto.

Naravno, ovaj front prvo bi trebalo da izađe sa ljudima, programom, da privuče 35 delegata i da na nekim Vanrednim izborima osvoji Skupštinu, izglasa nepoverenje Slaviši Kokezi, pa imenuje predsednika. To je kompleksan posao, težak, pravi rudarski u ovom fudbalskom mulju gde postoje svakojaki ljudi, a svakako je proces sa neizvesnim krajem.

Ali, bar se Nemanja Vidić odvažio da kao lokomotiva povuče vagone zaustavljene i zarđale u nedođiji i odvuče u stanicu na generalni servis.

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu