(VIDEO)MASOVNI PROTESTI U BORU: Stop Zločinu!

Obavezno pročitajte

Protest u Boru

U Boru je u toku ekološki protest građana zbog učestalog prekomernog aerozagađenja. Okupljanje je počelo u 10 časova ispred Kapije grada na “četvrtom kilometru” odakle se krenulo u protestnu šetnju gradskim ulicama. Na portalu Nova.rs pratite uživo protest preko Fejsbuk stranice portala Bor030.net.


Bor je, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha, prošle godine bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

- Advertisement -

Vazduh u centru Bora je označen kao opasan po zdravlje ljudi – količina sumpor-dioksida izmerena u Gradskom parku 13 puta je bila veća iznad dozvoljenih 500 mikrograma po metru kubnom (µg/m³) tri ili više sati zaredom.

“Stop zločinu nad borskom decom”, transparenti su koje nose građani u protestu protv zagađenja u Boru. Okupljeni ističu da očekuju miran protest, da na njemu nema mesta politici.

“Želimo samo čisto nebo”, poručuju građani.

Okupljeni su, kako javlja N1, poručili da neće odsutati od svojih zahteva – borbe za čist vazduh, ističući da je to “vapaj za životom”.

Aktivista inicijative “Mladi protiv aerozagađenja” Ilija Đuričić je istakao da je to trebalo da se desi mnogo ranije.

“Jedan od razloga zašto je ovoliko aerozagađenje jeste upravo to što institucije ne rade svoj posao”, rekao je Đuričić za N1.

Dodao je da pritisak javnosti treba da se nastavi sve dok se ne dobiju garancije da će topionica, kada ponovo počne sa radom, raditi bez da zagađuje vazduh.

“Mi nemamo elementarne osnove da dišemo čist vazduh, na tom smo nivou”, rekao je Đuričić i dodao da će doći do radikalizacije protesta ukoliko ne bude adekvatnog odgovora

Kako je Nova.rs već pisala, merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine danima beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku.
Ova zagađenja se gotovo svakodnevno ponavljaju otkako je, od pre dve godine, Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru “Ziđinu”. Zagađenje je upravo bio i razlog da gradska vlast podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji “Ziđin”.

Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji “Ziđin” zbog višednevnog prekomernog zagađenja – prvenstveno sumpor-dioksidom, ali i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu