(UŽIVO)DETALJNO IZ NAGORNO-KARABAHU: Poginulo 200 Azerbejdžanskih i 17 Jermenskih vojnika!

Obavezno pročitajte

Nagorno-Karabahu, izvestaj o borbenim dejstvima iz sata u sat

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.
U Nagorno-Karabahu je jutros došlo do nove eskalacije.

Jermenske snage oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

- Advertisement -

Ta oblast, dodala je, našla se pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Potom je istu odluku donela i jermenska vlada.

Reagovala je i zvanična Moskva pozivom da se momentalno obustavi vatra, kao i ODKB koji je poručio da se konflikt mora rešavati samo mirnim putem.

22:50 Turski avioni učestvovali u napadu
Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

22.40 SAD pozvale na prekid vatre
Sjedinjene Američke Države osudile su eskalaciju nasilja između Azerbejdžana i Jermenije i pozvale obe strane da odmah obustave neprijateljstva.

Stejt department je saopštio da bi obe strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s retorikom ili postupcima koji bi dodatno produbili tenzije, preneo je Rojters.

U saopštenju se dodaje i da bi bilo kakvo mešanje drugih zemalja u eskalirajuće nasilje “neće biti od pomoći”.

22.20 Azerbejdžan pretrpeo velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika
Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, uništeno oko 30 jedinica vojne tehnike i oko 20 bespilotnih letelica.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije, prenosi Sputnik.

„Borbe se i dalje vode, protivnik je pretrpeo velike gubitke, oko 200 vojnika je ubijeno, oko 30 oklopnih vozila uništeno i oko 20 bespilotnih letelica oboreno“, precizirao je.

22.00 UN pozvale na prekid vatre
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Jerevan i Baku da momentalno obustave borbena dejstva i da se vrate za pregovarački sto.

On je osudio primenu sile i izrazio žaljenje što među stradalima ima i civila.

Gutereš je najavio i da će se uskoro čuti i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, kao i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

21.00 Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sastao se sa rukovodstvom oružanih snaga te zemlje i tom prilikom izjavio da pred njima stoji samo jedan zadatak – da pobede.
„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobede. Ceo jermenski narod, kao i uveo, je uz vojsku“, rekao je on.

20.30 Jerevan proverava umešanost sirijskih boraca u Karabahu
Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da proverava izveštaje o tome da se borci iz Sirije navodno bore na strani Azerbejdžana u sukobu sa snagama samoproglašene autonomne oblasti Nagorno-Karabaha s većinskim jermenskim stanovništvom.Kako prenosi Rojters, Hikmet Hajijev, spoljnopolitički saradnik azerbejdžanskog predsednika, odbacio je takve navode koje je iznela Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Hajijev je rekao da su takvi izveštaji “besmislica”, prenose agencije.

20.15 Makron izrazio zabrinutost zbog situacije i pozvao na prekid sukoba
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, navela je jermenska vlada na Tviteru.

Makron je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog situacije te istakao da je neophodno preduzimanje svih mera kako bi se zaustavio sukob i ublažile tenzije.

20.10 Blokiran internet u Azerbejdžanu
Azerbejdžan ograničio pristup društvenim mrežama svim građanima.

19.54 Iran je pozvao Jermeniju i Azerbejdžan na hitan prekid sukoba oko Nagorno-Karabaha, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saed Katibzadeh i izrazio spremnost Teherana da pomogne u uspostavljanju primirja.
Iran pažljivo prati konflikt sa zabrinutošću i poziva na hitno okončanje konflikta i početak razgovore između dve zemlje, rekao je Katibzadeh.

On je kazao da je Teheran spreman da upotrebi sve svoje kapacitete da pomogne kako bi počeli razgovori između dve strane, prenosi Rojters.

19:46 Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, uništeno oko 30 jedinica vojne tehnike i oko 20 bespilotnih letelica.
Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.

„Borbe se i dalje vode, protivnik je pretrpeo velike gubitke, oko 200 vojnika je ubijeno, oko 30 oklopnih vozila uništeno i oko 20 bespilotnih letelica oboreno“, precizirao je.

19:08 Ministarstvo odbrane nepriznate države Nagorno-Karabah saopštilo je da je tokom sukoba sa snagama Azerbejdžana poginulo 17 jermenskih vojnika, dok je preko 100 ranjeno.
Zamenika ministra odbrane Artur Sarkisjan nije precizirao da li se radi o vojnim licima ili o civilima.

  1. 00 Borel i Bajramov razgovarali telefonom: Preduzeti korake za prekid sukoba
    Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov i šef evropske diplomatije Džozef Borel razgovarali telefonom o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu.

Tokom telefonskog razgovora, zvaničnik EU Džozef Borel izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u regionu.

Borel je naglasio važnost smanjenja tenzija, kao i preduzimanje odgovarajućih koraka za postizanje prekida vatre.

S druge strane, ministar Azerbejdžana rekao je da su oružane snage Jermenije pokrenule još jednu agresiju, te da je napad nastavak svrsishodnih provokativnih aktivnosti koje je Jermenija sprovela poslednjih meseci.

Naglašeno je i da odgovornost za situaciju u potpunosti snosi političko i vojno rukovodstvo Jermenije.

18.30 Žrtve na sve strane
Najmanje jedan azerbejdžanski helikopter je oboren, javlja BBC. Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da je Azerbejdžan pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade. Azerbejdžan je saopštio da je to odgovor na granatiranje po čitavom frontu. Obe strane su prijavile da ima civilnih žrtava, navode mediji.

Jermenska vojska je objavila snimke na kojima se navodno vidi kako su uništeni azerbejdžanski tenkovi. Međutim, za sada nije potvrđena njihova verodostojnost.

Rečeno je da je vojska oborila dva helikoptera i tri bespilotne letelice i uništila tri tenka. „Naš odgovor biće proporcionalan, a vojno-političko rukovodstvo Azerbejdžana snosi punu odgovornost za situaciju“, navodi se u saopštenju.

Kasnije je portparolka Mnistarstva odbrane Šušan Stepajan rekla je da su ubijeni žena i dete, a proverava se i dalje izveštavanje o žrtvama.

18.00 Azerbejdžanci hakovali jermenski portal
Najjači jermenski informativni sajt news.am danas je hakovan od strane azerbejdžanskih hakera, koji su potpuno paralisali rad ovog medijskog portala u trenutku kada je eskalirao sukob između dve države oko sporne teritorije Nagorno-Karabah.

Obe zemlje danas su krenule u jak informativni rat objavljujući gomile snimaka uništavanja borbene tehnike, tenkova, dronova i PVO sistema.

17:00 Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je telefonom ruskog lidera Vladimira Putina, saopšteno je iz Kremlja.
Tokom razgovora lideri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Nagorno-Karabahu.

Ocenili su i da je neophodno preduzeti sve napore kako se situacija ne bi izmakla kontroli, što podrazumeva obustavu svih borbenih dejstava.

16.50 NATO zahteva hitan prekid sukoba u Nagorno-Karabahu
Strane koje su u konfliktu u Nagorno-Karabahu moraju hitno da prekinu sukobe i da započnu mirne pregovore, navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika generalnog sekretara NATO na Kavkazu i Centralnoj Aziji Džejmsa Apaturaja.

„NATO je veoma zabrinut informacijama o sukobima velikih razmera u Karabahu. Strane moraju hitno da prekinu sukobe, koji su već rezultirali civilnim žrtvama. Za ovaj konflikt nema vojnog rešenja, moraju putem mirnih pregovora da reše situaciju“, izjavio je Apaturaj.
Pored toga navodi se da NATO podržava napore Minske grupe OEBS.

16:26 Pašinjan: Razmatramo mogućnost priznavanja nezavisnosti
Jermenija razmatra mogućnost priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karbaha, izjavio je premijer te zemlje Nikol Pašinjan.

Kako je rekao, to pitanje je neophodno veoma ozbiljno razmotriti i sprovesti javnu debatu.

Takođe je rekao i da je trenutno prerano govoriti o konkretnoj situaciji u Nagorno-Karabahu.

„Naša vojska kaže da je situacija napeta, ali je rano davati precizniju prognozu situacije“, rekao je.

16:02 Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države
Parlament Azerbejdžana doneo je odluku da uvede ratno stanje u nekoliko gradova i regiona države, prenose mediji.

16.00 Jermenski premijer: Sprečiti Tursku da se umeša u konflikt
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan apelovao je na međunarodne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob.

Pored toga, on je tokom obraćanja građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu upozorio da bi bi eskalacija u Nagorno-Karabahu mogla da se prelije izvan regiona i ugrozi međunarodnu bezbednost.

To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

„Odlično razumemo da azerbejdžanski režim može da počne sa zločinačkim delovanjem prema granicama Jermenije i pribegne provokacijama što bi izazvalo nestabilnost u celom regionu. Zločinačko ponašanje će dobiti dostojan odgovor“, rekao je Pašinjan.

On je rekao da je to rat koji je objavljen jermenskom narodu, njegovoj slobodi i nezavisnosti.

Pozvao je zemlje kopredsedavajuće Minske grupe OEBS da ne dozvole širenje konflikta i prelivanje izvan regiona.

„Mi smo spremni za taj rat jer smo svesni da mržnja koja se promoviše u Azerbejdžanu protiv Jermena nije mogla da dovede do drugih rezultata, nego do rata“, poručio je Pašinjan.

15:19 Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

14.30 PREMIJER JERMENIJE: „Eskalacija u Karabahu mogla bi se proširiti van granica regiona“
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio se građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu. On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

„Odlično razumemo da azerbejdžanski režim može da počne sa zločinačkim delovanjem prema granicama Jermenije i pribegne provokacijama što bi izazvalo nestabilnost u celom regionu. Zločinačko ponašanje će dobiti dostojan odgovor“, rekao je Pašinjan.

On je rekao da je to rat koji je objavljen jermenskom narodu, njegovoj slobodi i nezavisnosti.

Pozvao je zemlje kopredsedavajuće Minske grupe OEBS da ne dozovle širenje konflikta i prelivanje izvan regiona.

„Mi smo spremni za taj rat jer smo svesni da mržnja koja se promoviše u Azerbejdžanu protiv Jermena nije mogla da dovede do drugih rezultata, nego do rata“, poručio je Pašinjan.

14.25 Lavrov i Bajramov (šef diplomatije Azerbejdžana) razgovarali telefonom
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom o drastičnom pogoršanju situacije u Nagorno-Karabahu.

On je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog vatre koja je otvorena duž linije razdvajanja, što je za posledicu imalo ljudske žrtve.

„S ruske strane istaknuta je neophodnost što hitnijeg prekida vatre. Navedeno je da će Rusija zajedno sa ostalim kopredsedavajućim Minske grupe OEBS predložiti posredničke napore usmerene na stabilizaciju situacije“, saopštilo je Ministarstvo.

nagorno

.13.00 Baku: Opšta mobilizacija nije neohodna

Opšta mobilizacija nije neophodna zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, jer je vojska opremljena u potpunosti, navodi se u saopštenju Državne azerbejdžanske službe za mobilizaciju.

Zaharova: Lavrov intenzivnim kontaktima pokušava da podstakne strane na prekid vatre u Karabahu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, u vezi sa zaoštravanjem situacije oko Nagorno Karabaha, vodi intenzivne kontakte kako bi podstakao strane da prekinu vatru i započnu pregovore ka stabilizaciji situacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Nakon eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom.

„Naš ministar telefonom je razgovarao sa ruskim kolegom o agresiji Jermenije“, naveo je izvor iz turskog Ministarstva.

Rusko Ministarstvo za sada nije izdalo saopštenje o sadržaju razgovora. Šef ruske diplomatije imao je niz telefonskih razgovora u vezi sa događajima od jutros. On je razgovarao i sa jermenskim kolegom, a u planu je i razgovor sa azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova. Nešto ranije pres seskretar turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj rekao je da će Ankara pružiti Azerbejdžanu bilo kakvu pomoć u kontekstu situacije u regionu Nagorno-Karabaha.

Ranije danas premijer Jermenije je zbog najnovijih događaja proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju, a to su uradile i vlasti nepriznate Republike Nagorno-Karabah.

U azerbejdžanskoj službi ističu da se javlja i veliki broj dobrovoljaca.

Inače, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev održao je povodom najnovijih događaja sednicu Saveta bezbednosti. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska zauzela niz strateških tačaka u Nagorno-Karabahu.

Predsednik Jermenije pozvao na jedinstvo
Jermenska armija svojim kontra-dejstvima u još jednom ratu koji je pokrenuo Azerbejdžan protiv Arcaha ponovo pokazuje da je pouzdan garant narodne bezbednosti, napisao je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na svom Instagramu.

13:50 Baku: Oslobodili smo šest sela; Jerevan sumnja u to

Azerbejdžanska vojska zauzela je nekoliko strateških punktova u Nagorno-Karabahu i uspostavila kontrolu u šest sela, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Pres sekretar Ministarstva Anar Ejvazov naveo je tačno o kojim selima se radi.

U Jerevanu, međutim, sumnjaju u to. Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan sa ironijom je prokomentarisao navode o „oslobađanju“ šest sela.

„Šest sela… ma, idite na više – 10 gradova. Niste, dođavola, naučili ni kako se pravi fotopšop grada Fizuli“, rekao je on.

12.58 Erdogan Alijevu: Računajte na našu punu podršku
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i obećao mu punu podršku Ankare.

To je saopštila pres-služba predsednika Turske.

Ranije danas zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je da turske vlasti podržavaju vojnu akciju Azerbejdžana u Nagrono-Karabahu.

„Jermenija je prekršila primirje time što je napala civilna naselja i još jednom pokazala da je protiv mira i stabilnosti. Međunarodna zajednica mora odmah da zaustavi te opasne provokacije“, napisao je Kalin na svom Tviter nalogu.

Zbog toga Ankara u ovom sukobu podržava zvanični Baku, dodao je Kalin.

12.30 Lavrov i Čavušoglu razgovarali o eskalaciji u Nagorno-Karabahu
Nakon eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom.

„Naš ministar telefonom je razgovarao sa ruskim kolegom o agresiji Jermenije“, naveo je izvor iz turskog Ministarstva.

U Moskvi je saopšteno da su Lavrov i Čavušoglu istakli da je neophodno obustaviti borbena dejstva što pre i stabilizovati situaciju duž linije razdvajanja.

Ministri su izrazili saučešće porodicama poginulih tokom najnovijih okršaja

12.20 Brisel o Nagorno-Karabahu: Vratiti se dijalogu
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu i da se vrate pregovorima.

A generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je Jermeniju i Azerbejdžan da odmah obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

Ona je izrazila duboku zabrinutost zbog najnovijih događaja u tom regionu i pozvala dve članice SE da pokažu odgovornost i uzdržanost.

Burić je podsetila su se obe zemlje, prilikom stupanja u SE, obavezale da konflikt reše mirnim putem i to se mora poštovati.

„U ime Saveta Evrope pozivam vlasti naše dve zemlje-članice da učine sve što je moguće kako bi se zaštitili životi civila i izbegao ulazak u vojni sukob. Potrebno je uložiti maksimalne napore da se zaustavi eskalacija“, rekla je ona.

11.50 Azerbejdžanske snage raketirale teritoriju Jermenije
Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da su azerbejdžanske oružane snage u raketnim artiljerijskim dejstvima protiv Karabaha raketirale i teritoriju Jermenije.

„Tokom raketno-artiljerijskih operacija protiv Arcaha (Karabah), izvršeni su napadi u pravcu Vardenisa“, precizirao je Ovanisjan na brifingu.

Prema njegovim rečima, na drugim delovima državne granice, situacija je stabilna.

11.49 Lavrov: Neophodan hitan prekid vatre
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom o sukobu u Nagorno-Karabahu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

11.30 Predsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja, te da će Vojska Azerbedžana odgovoriti svim raspoloživim sredstvima po položajima jermenske vojske.

Konflikt u Nagorno-Karabahu podseća na kosovski
Nezavisni stručnjak za Kavkaz i Bliski istok Stanislav Tarasov smatra da konflikt u Nagorno-Karabahu ima sličnosti sa kosovskim jer se u oba slučaja radi o međuetničkom sukobu koji je za posledicu imao strašne zločine i progon stanovništva.

Ostavite komentar

Najnovije objave

STRUČNJAK OTKRIVA: Na kom skupu je bilo više ljudi – u petak ili u subotu?

Između  četvrtog po redu protesta "Srbija protiv nasilja" i kontramitinga Srpske napredne stranke (SNS) je "mrtva trka" oko broja...

Još priča na sličnu temu