(VIDEO)BELORUSIJA:U Minsku hapse demonstrante, u Brestu pucano!

Obavezno pročitajte

Hapšenja demonstranata u Minsku, pucanj upozorenja u Brestu

Hiljade pristalica opozicije okupilo se danas u centru Minska na novom protestnom maršu, sa kojeg traže odlazak sa vlasti predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Protest je organizovan dan pošto su hiljade žena učestvovale u maršu zahtevajući Lukašenkovu ostavku.

Obučeni u belo i crveno, kao i na prethodnim protestima, demonstranti su se posle podne uputili ka predsedničkoj palati, Lukašenkovoj rezidenciji.

- Advertisement -

Mahali su velikim crveno-belim zastavama i uzvikivali “Metla” i “Kraj igre”, dok su neki udarali u bubnjeve, javila je agencija Frans pres.

Za to vreme pripadnici snaga bezbednosti napravili su lanac oko Lukašenkove rezidencije u centru grada kao i prethodnih nedelja.

Na ulice Minska izašla su oklopna vojna vozila, a uoči protestnog marša u centru je postavljena bodljikava žica.

Opozicioni aktivisti objavili su fotografije i video snimke konvoja vojnih vozila koji su se zaputili u centar grada uoči demonstracija.

Oklopna vozila i vatrogasna vozila s vodenim topovima nalaze se i ispred zgrade Minsk-Ekspo.

Saobraćaj u tom delu grada se za sada odvija normalno, a iz predostrožnosti zatvoreno je šest stanica metroa u centru. Ipak, to nije sprečilo hiljade ljudi da krenu ka centru grada i pridruže se demonstrantima.

Demonstranti su najavili marš prema Vrhovnom sudu Belorusije, gde će nositi plakate sa, kako su rekli, “imenima kandidata za narodni sud”, uključujući i pripadnike snaga bezbednosti koji su učestvovali u nasilnom gušenju demonstracija.

minsk

Ranije danas, pre početka šetnje ka predsedničkoj palati, policija je pokušala da razbije protest i uhapsila više demonstranata zbog učešća na neodobrenom protestu, saopštilo je belorusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Osim u Minsku, protesti protiv aktuelnog predsednika Lukašenka održavaju se i u Brestu, Gomelju i Grodnom.

U Brestu je policija ispalila iznad demonstranata upozorenja iz karabina.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu