Vesti o nasilju gotovo svakodnevne: „Korov koji ne suzbijamo, već zalivamo“

Obavezno pročitajte

Izboden muškarac na Zvezdari, razbijen automobil na Vračaru, huligani napali porodicu u kolima, sve su to slučajevi su koji su obeležili novinske stupce u poslednjoj nedelji. Sagovornici N1 smatraju da nije doneta nijedna zakonska mera koja bi u budućnosti ovakve događaje sprečila.

Širom zemlje poslednjih pet meseci odjekuje da je Srbija protiv nasilja, a u medijima u samo poslednjih sedam dana uznemirujući naslovi: „Tuča maloletnika u Niškoj Banji“, „Ubijen dečak“, „U Čačku dečak uleteo u školu sa replikom pištolja, pretio đacima“, „Ubijen muškarac u restoranu u Kruševcu, napadač ga ubo nožem u vrat“, „Maloletnik čekićem smrskao glavu vršnjaku“.

- Advertisement -

„Sistem pritiska ljude i stvara određenu psihozu u društvu i na neki način to podstiče i predstavlja model da je nasilničko ponašanje nekažnjivo, da neće imati sankcija i da ljudi koji se na taj način ponašaju, vidimo to svakodnevno u medijskoj sferi, ne snose nikakvu odgovornost. Čak naprotiv, budu branjeni od najviših državnih zvaničnika“, rekao je politikolog Lazar Marićević.

Ni nakon dve nezapamćene tragedije u maju, nije doneta nijedna zakonska mera koja bi u budućnosti ovakve događaje potencijalno sprečila ili kako bi moglo adekvatno da se reaguje.

„Vlast je sprečila funkcionisanje anketnog odbora u Skupštini Srbije koje je trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti. Ovo društvo ne želi da snazna šta se tu dogodilo. Kakva je to poruka“, upitao je sociolog Ivan Živkov.

Gde tražiti rešenje, zbog čega je nasilje toliko teško zaustaviti?

„Nasilje je kao korov kojeg ima u svakoj bašti, ali u ovoj našoj bašti ga ne suzbijamo nego ga zalivamo“, istakao je Živkov.

„Agresivan je nastup predsednika svaki put i on predstavlja model nasilničkog ponašanja. Agresivna je muzika, atmosfera na ulici, gužva je. Koji god primer da uzmete u društvu, nasilan je“, smatra Marićević.

Utisak da je nasilje u porastu, MUP za N1 demantuje podacima za glavni grad. Tvrde da je u prvih devet meseci ove godine smanjen broj krivičnih dela za skoro 19 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Kažu da je to rezultat preventivnih mera policije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu