Veštačka inteligencija mogla bi da ugasi na stotine hiljade radnih mesta

Obavezno pročitajte

Razvoj veštačke inteligencije mogao bi da dovede do automatizacije brojnih poslova u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, što bi moglo značajno da ugrozi na stotine hiljada radnih mesta, pokazuje istraživanje investicijske banke Goldman Saks.

Investicijska banka rekla je da bi sistem veštačke inteligencije, kao primera radi četGPT-a, mogao u budućnosti da stvara sadržaj koji se ne može razlikovati od ljudske proizvodnje, a to bi moglo da izazove procvat produktivnosti koji bi na kraju povećao godišnji BDP za sedam odsto u razdoblju od 10 godina, piše Fajnenšel Tajms.

- Advertisement -

„To bi takođe doprinelo značajnim poremećajima na tržištu rada, dovodeći u opasnost 300 miliona radnika u velikim ekonomijama.  Procene pokazuju da je otprilike dve trećine radnih mesta u SAD i Evropi izloženo nekom stepenu automatizacije veštačke inteligencije, na temelju podataka o zadacima koji se obično obavljaju u brojnim zanimanjima”, preneo je Seebiz.

U SAD bi veštačka inteligencija uticala na oko 60 odsto radne snage, dok blizu 30 odsto koji rade fizičke poslove ne bi bilo ugroženo. Nedavno je o razvoju veštačke inteligencije govorio Bil Gejts, koji je naveo da će ona uticati na industriju u sledećih 10 godina. „Dokazi pokazuju da posedovanje osnovnih matematičkih veština priprema učenike za uspeh, bez obzira na karijeru koju odaberu.

Međutim, uspeh u matematici pada u celoj zemlji, posebno za Afroamerikance, Latinoamerikance i studente s niskim primanjima. AI može da pomogne da se preokrene taj trend . AI će poboljšati vaš rad, na primer tako što će vam pomoći da pišete e-poštu i upravljate svojim inboksom”, zaključio je Gejts.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador ponovo traži da Kurti povuče policiju iz opštinskih objekata

PRIŠTINA – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Albinu...

Još priča na sličnu temu