VEST TRESE SVET: Napravio vakcinu, pa dobio krivičnu

0
178
Alt=
najnovija vest

Bogataš je napravio vakcinu protiv koronavirusa i želi da ona brzo dođe do ljudi širom sveta. Ova rečenica se čini kao uobičajeni uvod u neku od brojnih neproverenih ili lažnih priča koje kruže društvenim mrežama. Ali ne, nije u pitanju Bil Gejts, Džordž Soroš niti neki treći multimilijarder čija imena proteklih godinu dana neprestano provejavaju, kako u potvrđenim, tako i u nepotvrđenim pričama koje se tiču imunizacije.

vakcinuIlustracija FOTO: Shutterstock

Reč je o jednom bogatom nemačkom lekaru i preduzetniku koji je u svojoj laboratoriji napravio, kako tvrdi, izuzetno efikasnu vakcinu zbog koje će, međutim, morati na sud.

Sedamdesetčetvorogodišnji profesor dr Vinfrid Šteker je u svojoj laboratoriji u gradu Libeku još proletos samostalno razvio takozvanu peptidnu vakcinu protiv korone i najpre je ubrizgao sebi i svojoj porodici.

Rezultat eksperimenta ovog lekara bio je 95 procenata zaštite od virusa postignut u roku od šest nedelja.

Međutim, kada je u septembru 2020. Šteker izvestio Klausa Cihuteka, predsednika Instituta „Paul Erlih“, da su on i članovi njegove porodice razvili antitela, nije usledio očekivani odgovor od institucije koja je zadužena za odobravanje i kontrolu vakcina u Nemačkoj.

Oni su obavestili izvršnu i sudsku vlast u ovom delu Nemačke i pokrajinsko tužilaštvo u Libeku je pokrenulo krivični postupak protiv Štekera.

Kako je za pojedine nemačke medije izjavio prvi čovek Instituta „Paul Erlih“, postoji sumnja u „kriminalne radnje“ zbog neovlašćenog „kliničkog ispitivanja eksperimentalnim lekom“.

Štekera to, međutim, nije zaustavilo. S jedne strane, njega je počeo da zastupa advokat i poslanik liberala u Budenstagu Volfgang Kubicki, koji tvrdi da njegovom klijentu, kao lekaru, nije potrebna nikakva dozvola, jer je ubrizgao antigen u okviru „individualnog pokušaja lečenja“.

S druge strane, on je nastavio testiranje na još oko šezdesetak dobrovoljaca, objavljujući sve rezultate na svom blogu. Kako tvrdi, u nezavisnoj proveri efikasnost vakcine su potvrdili i najeminentniji nemački virusolozi Kristijan Drosten i Hendrik Štrek.

– Više od 90 odsto (dobrovoljaca) razvilo je zaštitna antitela u visokim koncentracijama – ističe dr Šteker i dodaje da ova „banalna vakcinacija nije imala skoro nikakvih neželjenih efekata i bila je izuzetno efikasna“.

Rezultate testiranja svake osobe koja je dobila njegovu vakcinu on je već objavio na svom blogu. Štaviše, poput recepta za neki koktel, dr Šteker je objavio recept za pravljenje njegove vakcine koja, kako kaže, može da se lako napravi u običnoj laboratoriji.

Ostavite komentar