9.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

VESIĆ NAS UTEŠIO, SAD MOŽEMO MIRNO DA SPAVAMO: Vinča jeste gušila, ali nije trovala građane!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić 9. avgusta je, u jutarnjem program televizije „Happy“, istakao da je dim sa deponije gušio Beograđane, ali da u njemu nije bilo kancerogenih materija. Napomenuo je da se u Vinči skladišti otpad koji građani svakodnevno izbacuju iz svojih stanova, pa je u pitanju – „obična deponija”.
Načelnik Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Centra za ekotoksikologiju pri Gradskom zavodu za javno zdravlje Andrej Šoštarić, naveo je, u odgovoru Istinomeru, da su ekipe Zavoda nakon što su dobile informacije o požaru na deponiji započele „intenzivne radnje u vezi sa ispitivanjem kvaliteta vazduha”.


– Preduzete radnje obuhvatale su obilazak terena u široj i užoj zoni požara, kao i neprekidno praćenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu na osnovu podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica – piše u odgovoru Šoštarića.

vesic,
Goran Vesić

Analizom dobijenih podataka, kako se ističe, 8. avgusta je “uočen nagli porast koncentracija suspendovanih čestica PM 2,5 i PM10” na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana 54a, u periodu od 11 do 12 i od 17 do 19 časova, kao i na mernom mestu u Omladinskih brigada 104, u periodu od 12 do 13 sati.

- Advertisement -

„Nagli porast koncentracija suspendovanih čestica PM 2,5 i PM10” uočen je i u Vinči od 8. do 10. avgusta u različitim vremenskim intervalima, preteženo u večernjim časovima.

Na kraju odgovora iz Zavoda ističe se da, budući da požar nije do kraja ugašen, „ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda i ostalim relevantnim instancama nastavljaju sa intenzivnim praćenjem stanja na terenu i monitoringom kvaliteta vazduha”. A građanima savetuju da, „ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu, zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru”.

Međutim, od Zavoda nema odgovora na pitanje da li su tokom praćenja kvaliteta vazduha posle požara u Vinči detektovali kancerogene i toksične materije.

- Advertisement -

Naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević kaže za Istinomer da program merenja čestica podrazumeva merenje ukupnih čestica, ne uzimajući u obzir njihov sastav.

– Čestice mogu poticati i od saharske prašine, to su prirodne čestice i u svom sastavu imaju prirodne kristale na koje smo manje-više adaptirani. (…) Međutim, kada se radi o česticama koje nastaju u sagorevanju otpada koji je šarenolik i u sebi ima sve (od papira, štampane ambalaže, plastike, gume, metala, organske materije, ulja, ambalaža od poljoprivredne hemije, do ambalaža od kućne hemije) i kada sve to zajedno u istom trenutku gori, dolazi do emisije izuzetno toksičnih gasova pomešanih sa česticama dima – ističe Đorđević, dodajući da te čestice u sebi sadrže razne toksične materije, počev od teških metala kao što su olovo, hrom, kadmijum i arsen.

Ona naglašava da monitorinzi Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji obavlja redovnu kontrolu kvaliteta vazduha, ili Agencije za zaštitu životne sredine, nisu u stanju da detektuju toksične supstance.

– Oni detektuju čestice, ali ne znaju njihovo poreklo. Nije moguće utvrditi šta ima u tim česticama, jer one koje se oslobađaju u sagorevanju na deponiji u sebi sadrže ekstremno toksične supstance. A da bi se saznalo koje su te supstance, mora da se uradi detaljna hemijska analiza, a to se ne čini – navodi Đorđević.

Na pitanje da li je u vazduhu bilo kancerogenih čestica, ona odgovara:

– Apsolutno! Ne da je izvesno, nego su kancerogene i toksične materije bile u vazduhu, ali mi ne znamo u kojim koncentracijama. Na kraju, za izuzetno toksične supstance nema graničnih vrednosti, a nema zato što nisu ni dozvoljene da se nađu u atmosferi. To su dioksini, furani, polihlorovani bifenili… I najmanje koncentracije toga u vazduhu su nepoželjene – objašnjava Đorđević.

I Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije tvrdi da ovakvih požara nema bez jedinjenja koja su „enormno toksična”, a to su dioksini i furani.

– Ta jedinjenja stvaraju se prilikom sagorevanja organskih materija, na temperaturama poput ovog požara. Ne može da se desi to sagorevanje, a da se ne pojave ta jedinjenja – govori Jovanović.

On podseća da se slična situacija desila pre oko mesec dana u Požarevcu, kada je gradska uprava saopštila da nije bilo nikakvih štetnih emisija, jer je to utvrdio zavod u tom gradu. Ipak, Zavod je izmerio PM čestice i SO2, a kako tvrdi naš sagovornik, one nisu problem prilikom ovakvih nepogoda.

– Čestice su naravno bile povećane. To se dešava i kada dune vetar u nekoj ulici, ali ovo šta je bilo u njima, to se ne zna, jer nije mereno, a upravo ovih jedinjenja koja sigurno nastaju prilikom ovakvog požara moralo je da bude u većoj ili manjoj meri – kaže Jovanović.

On dodaje i da je neodgovorno tvrditi da toksičnih materija nema, jer one nisu ni merene.

– Standard i set parametara koji se meri u monitoringu dostupnom u realnom vremenu na sajtu i aplikacijama koje vrši Agencija, Gradski zavod i lokalne samouprave, ne detektuju ove supstance. Prema tome, pričati o tome da su povećani PM 2,5 i PM 10 predstavlja zamagljivanje činjenica koje građani moraju da znaju – navodi Jovanović.

On smatra da je zdravlje građana u većoj ili manjoj meri bilo ugroženo, ali da se nikako ne može reći da su bili bezbedni, pa je zbog toga, ističe Jovanović, bilo „minimalno korektno” da oni koji saopštavaju podatke, u nedostatku merenja, kažu građanima da su potencijalno ugroženi.

– Ako ja vozim do Niša 200 na sat, a niko mi ne kontroliše brzinu, da li to znači da sam vozio bezbedno – pita se Jovanović.

Ceo tekst pročitajte na Istinomeru.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti