VELIKA POBEDA DESNICE U ITALIJI: Meloni prva premijerka, LIBERALIMA VODA U UŠIMA!

Obavezno pročitajte

Biračka mesta u Italiji zatvorena su u 23 sata, a nešto posle toga objavljene su i izlazne ankete prema kojima je pobednica izbora lider ekstremno desne koalicije, Đorđa Meloni.

Italija je do podneva zabeležila nizak odziv birača, a predviđa se da će desničarske stranke pobediti na parlamentarnim izborima, koji su usledili nakon pada vlade Marija Dragija, Đorđa Meloni bi mogla da bude prva žena premijer Italije.

- Advertisement -

Koalicija na čijem je čelu Meloni, prema prvim izlaznim anketama, ubedljivo vodi na izborima.

Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija osvojio između 41 i 45 odsto glasova, što je dovoljno da ove stranke obezbede kontrolu nad oba doma parlamenta. Levi centar je bio dosta iza, sa 25,5 do 29,5 procenata.

Desničarska koalicija ima između 227 i 257 mesta u donjem domu parlamenta, a između 111 i 131 mesto u Senatu ili gornjem domu. Brojke su, međutim, i dalje prilično nejasne, ali ukazuju na veliku pobedu krajnje desničarske alijanse, stranke Braća Italije, populističke Lige koju predvodi Mateo Salvini i konzervativne partije Forca Italia, bivšeg premijera Silvia Berluskonija.

Ako se to dogodi, Meloni će verovatno biti sledeći premijer Italije: prva žena na čelu vlade krajnje desnice od Drugog svetskog rata.

Sve predizborne ankete predviđale su pobedu desne koalicije

Očekivano, najdominantnija stranka u krajnje desnoj koaliciji je stranka Braća Italije sa 22-26 odsto glasova, dok je druga Liga bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija sa 8,5-12,5 odsto glasova.

Najslabija članica te koalicije je konzervativna partija Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija sa 6-8 odsto glasova, prema izlaznoj anketi.

Sve predizborne ankete uoči izbora predviđale su pobedu desničarske koalicije.

Italijanski izborni zakon favorizuje grupe koje uspeju da naprave sporazume pre glasanja, dajući im ogroman broj mesta u poređenju sa njihovim brojem glasova, navode agencije.

Koliko zanimanje vlada za italijanske  izbore govori i podatak da se čak 400 redakcija iz svih delova sveta akreditovalo za njen štab Meloni.

Inače, ona je glasala pred samo zatvaranje birališta na jednom biračkom mestu u Rimu.

Ranije danas odložila je glasanje, navodno zbog velikog broja novinara koji su je čekali na biračkom mestu na kojem je trebalo da obavi svoju dužnost.

Njena stranka, koja ima korene u postfašističkom pokretu koji su osnovale pristalice diktatora Benita Musolinija, na poslednjim izborima 2018. godine dobila je samo četiri posto glasova.

Salvini: Hvala

„Desni centar ima jasnu prednost i u Domu poslanika i u Senatu! Biće to duga noć, ali već želim da vam se zahvalim“, napisao je lider Lige Mateo Salvini na Tviteru, komentarišući izlazne ankete.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu