14.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

VEĆ VIĐENO: Šta se krije iza probnog balona Vučića: „Izgubićemo izbore“?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestalo govori da će SNS izgubiti naredne izbore, što je uglavnom radio pred svake do sada. Probne balone o toj temi pušta i preko svojih tabloida i poslanika. Šta Vučić zaista želi time da poruči, da li je uplašen od potencijalnog pada sa vlasti ili su mi ciljevi nešto drugo, pa mu priča o gubitku izbora služi kao taktički manevar? Politikolog Boban Stojanović u razgovoru za Direktno.rs smatra da Vučić sve ovo radi iz dva razloga. Jedan je alarmiranje aktivista i članova da se ne opuste, iako su izbori planirani za skoro godinu i po dana, dok je drugi razlog pravdanje eventualnog neuspeha u dijalogu sa opozicijom pod posredstvom EU.

Pre nekoliko dana poslanik Vladimir Đukanović, očigledno po Vučićevom nalogu, kazao je nema dilemu da će SNS izgubiti naredne izbore, govorivši o nekakvoj „brualnoj krađi“.

– Nemam dilemu da ćemo izgubiti naredne izbore. Ne zbog toga što nas narod neće. Poraz će biti isforsiran brutalnom krađom koja će prethodno temeljno biti pripremana kroz brojne pritiske i zahteve od stranog faktora, posebno oko izbornih uslova. No, to mi daje snagu za dalju borbu – napisao je on na Tviteru.

- Advertisement -

Zatim su usledili tekstovi u prorežimskim tablodima o tome kako će Vučić izgubiti izbore „jer će biti pokraden poput Trampa“, a i ustom danu prvi čovek države govorio je o tome na poljoprivrednom imanju u Golubincima, obraćajući se najpre predsedniku pokrajinske Vlade Igoru Miroviću, a potom i novinarima televizija pod njegovom kontrolom.

– Gde je Igor? Gde si, bre, otišao? Pa dođi ovamo. Znaju ljudi da slede smene i političke promene u Srbiji, pa neće da budu uz mene, nego uz pobednika – kazao je Vučić, a zatim je prešao na „poručeno pitanje“ TV Pinka.

– Naši politički protivnici su sasvim u pravu da će uskoro biti smena vlasti. Imaju dobre kandidate. Jedan je promenio šest partija, drugi nije uspeo u crkvi i duhovnom životu, pa bi sada malo da se oproba u svetovnom. Mi ćemo pokušati da nađemo adekvatnog kandidata koji će im se suprotstaviti – dodao je on.

- Advertisement -

Politikolog i analitičar Boban Stojanović smatra da Vučić sve ovo radi iz dva razloga. Jedan je alarmiranje svojih aktivista i članova da se ne opuste, iako su izbori planirani za skoro godinu i po dana, dok je drugi razlog pravdanje eventualnog neuspeha u pregovorima sa predstavnicima EU, kako bi mogao da ih optuži da žele da ga skinu sa vlasti.

– Nije mu prvi put. On je to radio pred svake izbore do sada, stvarajući tako neku vrstu poluatmosfere kako on može da izgubi izbore i to služi kao jedna vrsta motivacije s jedne strane njihovih članova koji očekuju neku vrstu benefita i održavanje borbene gotovosti. To je opomena njima da moraju da daju svoje vreme i resurse stranci. Sa druge strane, priča o gubitku izbora mogla bi da bude motivacija i biračima, pre svega onoj grupi koja čita tabloide i gleda kanale sa nacionalnom frekvencijom na televiziji, da ne popuste u podršci Aleksandru Vučiću i da steknu neki privid o tome koliko je važno da izađu na izbore i glasaju za njega – rekao je Stojanović za Direktno.rs.

– Drugi razlog je najavljen dijalog sa opozicijom uz posredstvo Evropske unije. S obzirom na to da je njegovo biračko telo poprilično proruski orijentisano, verovatno mu je cilj da pregovore predstavi kao strano mešanje u pitanja koja se tiču Srbije. U mesecima koji slede verovatno ćemo na naslovnim stranama tabloida gledati gledati kako navodno stranci ruše Vučića, kako Zapad hoće da ga uništi, kako se Vučić bori za Kosovo, a stranci hoće da skinu i ostalo. Očigledno da svoje birače hoće da ubedi da je taj dijalog uz posredstvo EU rušenje vlasti, a ne pregovori sa opozicijom o izbornim uslovima – dodao je on.

Na pitanje da li je ovo takođe pokazatelj da su na pomoli prevremeni izbori, Stojanović nije sasvim uveren, nije u potpunosti isključio ni tu mogućnost.

– Moguće, ali ja smatram da neće biti prevremenih izbora i da njemu odgovara da budu spojeni i predsednički, i parlamentarni i beogradski izbori naproleće 2022. Moguće da će SNS već ući u neku vrstu formalne kampanje godinu i četiri meseca pred izbore. Mislim da je više poenta u tome. Koliko sam ispratio i koliko sam čuo, SNS je već krenuo u kampanju „od vrata do vrata“ u Beogradu. Očigledno je u pitanju naredba članovimada da mora već sada da se gazi, da će morati da ginu narednih 16 meseci kako bi se zadržao Beograd – zaključio je Stojanović

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti