VATROGASAC SAVETUJE: Šta nikako ne smemo raditi u slučaju zemljotresa

Obavezno pročitajte

Miloš Milenković iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije gostovao je u emisiji Newsnight i objasnio šta i kako raditi u slučaju zemljotresa.

„Sektor za vanredne situacije je pre nekoliko godina izradio Porodični priručnik za reagovanje u vanrednim situacijama i on je javno dostupan, i on sadrži uputstvo kako se ponašati u toku zemljotresa. MUP čini niz preventivnih aktivnosti kako bi pripremio naše građane da budu što spremniji za reagovanje u slučaju opasnosti“, kaže Milenković.

- Advertisement -

On je naveo da se u javnosti u prethodnih nekoliko dana pojavilo nekoliko uputstava šta i kako raditi u slučaju zemljotresa, pa je zbog toga MUP oslučio da se zvanično obrati sapštenjem i pošalje građanima verodostojne informacije.

Ukazuje da uputstva vrede u određenim delovima dana, ali napominje da su se zemljotresi u Turskoj i Siriji dogodili tokom noći, pa je normalno da se načini ponašanja zaboravljaju.

„Ukoliko se desi zemljotres, treba da ostanemo prisebni, i da ne dozvolimo da nas panika obuzme. U zatvorenom prostoru treba naći siguran zaklon. Međutim, ne smemo stati ispod staklene površine, a dovratnici su siguran zaklon. Treba se čuvati visećih elemenata, lusteri mogu da budu otežavajući faktor“, istakao je Milenković.

Naglašava da se u slučaju zemljotresa ne smeju koristiti liftovi i stepenice, jer svi naknadni potresi mogu ugroziti živote.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu