VASPITNE MERE ZA SRBIJU: Od 1. novembra bez ruske nafte za Srbiju

0
52

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da će „uvođenje sankcija“ EU Srbiji u energetici, po „eksplicitnom zahtevu i ultimatumu“ Hrvatske, direktno nanati štetu vrednu stotina miliona evra Srbiji i njenim građanima.

„Evropska unija je dozvolila te sankcije na uštrb života i standarda svih građana Srbije, uključujući i pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Ovo će nas koštati na stotine miliona evra“, istakla je Brnabić na televiziji Hepi.

Prema njenom mišljenju, Hrvatska je sankcije zatražila, „i time se hvali“, zbog toga što Srbija traži kažnjavanje odgovornih za zločin kod Bosanskog Petrovca u avgustu 1995. godine, kada su hrvatski avioni ubili civile, uključujući i decu.

„U svom jadu i bedi, hrvatsko rukovodstvo nije ni sakrilo da su oni to uradili. Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji“, konstatovala je Brnabić.

Kako je objasnila, zbog tih sankcija, nafta koja stiže preko Jadranskog naftovoda (JANAF), a koji je u bivšoj Jugoslaviji gradila i Srbija i njeni građani, svojim novcem, biće najmanje 20 odsto skuplja.

„Ono što su mislili da urade Rusiji, u sredu su uradili nama, jer mi zavisimo od naftovoda iz Hrvatske. Koriste to za političku ucenu i odmazdu. Oni koriste energetiku za politički rat i odmazdu. Hrvatska, a EU je to dozvolila. Koriste energetiku za političke ciljeve“, navela je Brnabić i dodala da jedva čeka da EU to objasni.

Ona je ocenila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu Evropske političke zajednice u Pragu ima jako dobre argumente da iznese „svu njihovu sramotu, bruku i licemerje“.

Brnabić je najavila da će se Vučić ovim povodom obratiti građanima 8. oktobra.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će Naftna industrija Srbije (NIS) od 1. novembra uvoziti samo nerusku naftu, i to 80 odsto, dok će 20 odsto biti srpska nafta.

Naftna industrija Srbije se mesecima priprema za to, rekla je Mihajlović novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Ostavite komentar