VASILIJ NEBENZJA PORUČIO: Zapad doveo Evropu na ivicu sukoba

Obavezno pročitajte

Podižući pravo NATO-a na širenje do apsoluta, Zapad je doveo Evropu na ivicu sukoba od koga bi mogao da bukne ceo svet, smatra stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, zbog politike grupe zapadnih država da zadrže svoje monopolske privilegovane pozicije u svetu, narušava se poverenje u međunarodne institucije, u međunarodno pravo i UN-centrični model sveta kao takvog.

Rusija: Američki „Patrioti“ u Ukrajini stavljaju svet na ivicu…

„A to se ne dešava od februara 2022. godine. Očigledno je da se danas odlučuje o pitanju budućnosti svetskog poretka. Raskršće je jasno: ili je to poredak sa jednim hegemonom koji uspostavlja pravila koja su od koristi samo njemu, ili će to biti demokratski, multipolarni, pravedan, UN-centrični svet bez ucena, dominacije, zastrašivanja nepoželjnih i neokolonijalizma“, istakao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, „očigledno je da se to ne dopada onima koji su glavni korisnici zastarelog sistema“.

Pokušavajući da oživi unipolarni model pod sloganom „poretka zasnovanog na pravilima“, Zapad svuda nameće linije podele, pokušavajući da proširi svoju sferu uticaja na sve nove regione sveta, primetio je stalni predstavnik.

Amerika zabrinuta zbog zatvorske kazne za gradonačelnika Istanbula

„Ukrajinska kriza, koju kolektivni Zapad na sve moguće načine pokušava da svede na početak naše specijalne vojne operacije, samo je jedan od elemenata ove višedimenzionalne krize prema kojoj se svet već odavno kreće. I to je sistemska kriza za koju su se preduslovi postepeno stvarali tokom dve-tri decenije“, objasnio je Nebenzja, prenosi Sputnjik.

„Podižući do apsoluta pravo NATO-a na proširenje na uštrb principa nedeljivosti bezbednosti, zapadne zemlje su evropski kontinent približile ivici sukoba, od kojeg bi mogao da bukne ceo svet“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, danas NATO pretenduje na globalno obuhvatanje, a Zapad nije želeo da vodi sadržajan dijalog uoči krize, kao što ne želi da ga vodi ni sada.

„Danas se računa na iscrpljenost i strateški poraz Rusije. Ako neko veruje da je ovo počelo u februaru ove godine, vara se“, zaključio je ruski diplomata.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu