VARHELJI UCENJUJE: Za brže pregovore Srbija da se uskladi sa EU

0
55

BRISEL – Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji izjavio je danas u Briselu da „ako Srbija hoće da ubrza pregovore, onda treba da reši pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom Unije”, ali da to nije razlog za suspenziju pregovora o članstvu.

On je na konferenciji za novinare posle predstavljanja godišnjeg izveštaja o napretku Zapadnog Balkana odrično odgovorio na pitanje da li je proces pregovara sa Srbijom zamrznut zbor toga što nije prihvatila evropske sankcije protiv Rusije i dodao da reforme u Srbiji napreduju, pa tako i pregovori.

 

„Ako Srbija hoće da ubrza pregovore, onda treba da se reši pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom Unije i to bi uticalo na pozitivnu atmosferu da zemlje članice ubrzaju proces”, ukazao je Varhelji.

On je rekao da usklađivanje sa spoljnom politikom EU nije razlog za suspenziju pregovora za članstvo, ali da to utiče na proces pregovora.

Na pitanje o sankcijama protiv Rusije, Varheji je odgovorio da procent usklađivanja Srbije zabrinjava jer je sa 65 odsto došao na 45 procenata, što je navedeno u izveštaju.

 

Mehanizam nove metodologije predviđa da suspenzija pregovora ne može da se pokrene na osnovu neusklađivanja i neprihvatanja sankcija, ali za zemlje članice, kako je rekao, ova oblast je veoma važna i ima uticaja na evropski put Srbije.

Na pitanje o predlogu Francuske i Nemačke o Kosovu po kome bi Srbija, ako dopusti ulazak Kosova i UN, mogla brzo da napreduje ka Uniji i da bi dobila i ekonomsku korist od toga, Varhelji je odgovorio da je predlog došao iz Pariza i Berlina, ali da Komisija nije u toku.

„Ako takav predlog postoji, naravno mi bismo bili veoma zainteresovani da ga vidimo i da damo naš doprinos”, rekao je Varhelji, preneo je Tanjug.

Povodom vizne liberalizacije za Kosovo, komesar je rekao da je Komisija ažurirala ocenu u toj oblasti, ali da se odluke donose na drugom mestu. Napomenuo je i da Kosovo treba da pokaže rezultate na terenu kao što su borba protiv šverca, organiziranog kriminala i korupcije. 

Ostavite komentar