VANREDNO U SPC: Evo ko menja Patrijarha Irineja!

0
1082
Alt=
najnovija vest

Već sedam dana na sajtu Srpske pravoslavne crkve nije objavljeno saopštenje o zdravstvenom stanju patrijarha Irineja, a, kako navode sagovornici Nova.rs, trenutno nije ni određeno ko rukovodi SPC u njegovom odsustvu. Prema Ustavu SPC – to bi trebalo da bude najstariji mitropolit; prema onome kako sada situacija izgleda – to je episkop bački Irinej Bulović.

Sagovornik Nova.rs iz Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve navodi da je skandalozno to što, izuzev prvog saopštenja gde je navedeno da je patrijarh Irinej hospitalizovan, na sajtu SPC nisu objavljene informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Naš sagovornik dodaje da je, od trenutka kad je patrijarh Irinej prebačen na lečenje u bolnicu na Karaburmi, kontrolu nad SPC preuzeo episkop bački Irinej Bulović i ljudi bliski njemu.

“To je jedan od razloga zbog čega se ne objavljuju informacije o zdravstvenom stanju prvog čoveka SPC. Kad je u određenom vremenskom periodu odsutan, patrijarha po Ustavu Srpske pravoslavne crkve menja najstariji mitropolit. U ovom slučaju je to Hrizostom Jević”, objašnjava naš sagovornik, napominjući da je tako bilo i kad je na bolničkom lečenju bio patrijarh Pavle.

“U tom trenutku najstariji mitropolit je bio Amfilohije Radović, koji je preuzeo brigu o SPC nakon što je patrijarh Pavle otišao u bolnicu, pa sve do izbora Irineja za novog poglavara. Po pravilu, Sinod bi morao odmah da zakaže sednicu na kojoj će razmatrati mogućnost da Hrizoston, kao član tog tela i mitropolit, preuzme vođenje crkve dok patrijarh nije u mogućnosti”, poručuje izvor našeg portala.

Međutim, kako nastavlja naš izvor iz vrha SPC, ovo stanje konfuzije i skrivanja pravog stanja patrijarha, koristi grupacija velikodostojnika okupljena oko episkopa Irineja Bulovića.

“Mnogi episkopi ne mogu da saznaju kakvo je zapravo zdravstveno stanje patrijarha Irineja. Informacije u javnost se iznose selektivno i prenosi ih jedna osoba, a nama ostaje da mu verujemo”, objašnjava naš izvor, napominjući da je reč o vikarnom episkopu patrijarha Stefanu Šariću.

Podsetimo, u sredu, 04 novembra, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej je primljen na lečenje u kovid bolnicu “Karaburma” zbog infekcije koronavirusom, što je objavljeno na sajtu SPC. To je ujedno bio i prvi i poslednji put, da je javnost zvaničnim putem informisana o zdravlju poglavara crkve.

“U sklopu redovne procedure testiranja, a nakon epidemiološke procene, učinjeno je PCR testiranje na SARS COV2 kojim je potvrđeno da je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej pozitivan bez simptoma i odličnog opšteg stanja. Njegova Svetost je hospitalizovan u COVID bolnici u Beogradu”, stoji u saopštenju SPC.

Ostavite komentar