14.2 C
Belgrade
četvrtak, 24 septembra, 2020

VANREDNO STANJE U CRNOJ GORI: Državni udar sa nesagledivim posledicama?

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Crna Gora i poslednji Milov pokušaj ostanka na vlasti

Odlazeća vlast u Crnoj Gori bi zbog rasta broja inficiranih korona virusom mogla da pribjegne uvođenju vanrednog stanja, što bi formiranje nove Vlade moglo odložiti za bar 90 dana. Ako neko i razmišlja o tome, treba da zna da bi takva odluka ličila na neku vrstu državnog udara, tvrdi analitičar Igor Damjanović.

S obzirom da uskoro treba da se konstituišu novi parlament i nova većina, te da se odlazeća crnogorska Vlada nalazi u nekoj vrsti „tehničkog“ mandata, svaki pokušaj uvođenja vanrednog stanja od strane predsjednika Mila Đukanovića pod izgovorom borbe protiv korona virusa u periodu interegnuma bio bi u najmanju ruku sporan.
Odluka o vanrednom stanju bila bi defakto pokušaj državnog udara

- Advertisement -

Imajući u vidu raspoloženje naroda i međunarodne zajednice, takav pokušaj bi u ovom momentu imao veoma ozbiljne i nesagledive posledice – ali prvenstveno prema onima koji bi pokušali da takve odluke donesu, kaže Damjanović za Sputnjik.
Za Damjanovića postoji veliko pitanje da li Vlada takvog legitimiteta koja je izgubila izbore može uopšte da uvede vanredno stanje, ali istovremeno on nema dilemu da bi jedan takav pokušaj – „defakto bio i pokušaj državnog udara“.

crn,

Iz Kabineta predsjednika države Mila Đukanovića medijima nijesu odgovorili da li se razmatra takva opcija, s obzirom da se prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) od 2. septembra u Crnoj Gori svakodnevno registruje više od stotinu novozaraženih.

Kompromitovan NKT

- Advertisement -

Međutim, kako upozorava naš sagovornik, jedan tako neodgovoran postupak bi u ovom trenutku izuzetno destabilizovao crnogorsko društvo, i on ne bi bio dobro primljen od spoljnog faktora, zbog čega se Đukanović na taj korak neće usuditi.

„Đukanović za takav pokušaj takođe ne bi imao nikakav autoritet ni kod građana i sumnjam da bi ga i građani prihvatili. Dodatno, odluku o uvođenju vanrednog stanja trebalo bi da predloži potpuno kompromitovano Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti(NKT), koje je svoju poslednju trunku kredibiliteta izgubilo na tzv. patriotskom mitingu u Podgorici, kada je predsjednik NKT-a(Milutin Simović) upalio uživo prenos sa mitinga, dok je član NKT-a ministar Predrag Bošković i sam učestvovao“, napominje Damjanović, uz opasku da se radi o događaju na kom su prekršene sve moguće instrukcije NKT-a i važeći zakoni.

Ako se svemu tome doda i činjenica da je i crnogorska policija koja je, kako primjećuje ovaj analitičar, broj okupljenih na skupu tendenciozno uvećala za 5-6 puta, onda prema njegovom mišljenju treba uopšte sumnjati da i Uprava policije i NKT više imaju i kapaciteta i kredibileteta da sprovedu takvu jednu takvu odluku.
„To bi dovelo do ozbiljnog destabilizovanja našeg društva pri čemu bi ti koji bi pokušali da donesu takvu odluku i 3 mjeseca produže svoju vlast mogli da plate visoku cijenu i to bi prvenstveno po njih moglo da ima nesagledive posledice“, jasan je Damjanović.

Šta kaže Ustav

- Advertisement -

Podsjetimo, prema Ustavu Crne Gore, vanredno stanje proglašava Skupština većinom glasova svih poslanika, a na predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost. Ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Savjet za odbranu i bezbjednost i podnosi je na potvrdu Skupštini, čim ona bude u mogućnosti da se sastane.

Savjetom rukovodi predsjednik države Milo Đukanović, a članovi su i dalje aktuelni premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović.
U Ustavu ne piše da se ne može formirati nova Skupština tokom vanrednog stanja, već samo da se ne može raspuštati, jer svi propisi koje Vlada donese u vanrednom stanju, moraju se podnijeti Skupštini na odobrenje čim bude u mogućnosti da se sastane.

SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

VUČIĆ EVOLUIRAO! Nekad: Sprem’te se, sprem’te, četnici! Danas: Sweet home Alabama (VIDEO)

Da je od ideologije srpskog nacionalizma do ideologije globalizma pod hegemonijom SAD veoma tanka linija, dokaz je politički lik i delo...

VESIĆ PREVARIO I KLIMU! Stavio OVO u sred BEOGRADA (FOTO)

JKP "Zelenilo-Beograd" pohvalilo se time da je prvi put u Beogradu na javnoj zelenoj površini, ispred Paviljona "Cvijete Zuzorić" na Kalemegdanu,...

MI KRIVOKAPIĆI SMO TAKVI: Sin novog premijera Crne Gore DIRNUO REGION PISMOM OCU!

U danu kada je Zdravko Krivokapić postao premijer Crne Gore, osim što je to istorijski politički trenutak na ovim prostorima, Miloš, njegov sin,...

TAKO JE GOVORIO VUČIĆ: Hoćemo li sa Amerikom? Hoćemo li sa onima koji će da nas unište? (VIDEO)

Dok je Vučić bio pod patronatom "političkog oca", Vojislava Šešelja, dok dete nije poraslo i osamostalilo se, kako se dao izraziti...

U SOFIJI PALA KRV: Bugari odlučno protiv Borisova (VIDEO)

U Sofiji je povodom Dana nezavisnosti održan tradicionalni mirni marš. Međutim, ubrzo je došlo do sukoba policije i učesnika marša.