VANREDNI IZBORI NA SVIM NIVOIMA: Gde su narodne pare?

Obavezno pročitajte

Srpski pokret Dveri traži vanredne izbore na svim nivoima, a ne samo vanredne republičke parlamentarne izbore. Naime, kao što je republički parlament nelegitiman i besmislen bez opozicije – tako je isto lažna i neodrživa pokrajinska i lokalne skupštine u kojima takođe nema opozicije. Zato predlažemo da zajedno sa redovnim gradskim izborima u Beogradu na proleće 2022. godine budu održani i vanredni lokalni izbori u čitavoj Srbiji, jer je stanje lokalne demokratije na katastrofalnom nivou.

Takođe, zajedno sa vanrednim republičkim izborima koji treba da budu održani što pre, već tokom sledeće, 2021. godine, treba istovremeno organizovati i vanredne izbore za pokrajinsku skupštinu APV.
Saopštenje Boška Obradovića, predsednika Dveri objavljujemo u celosti:

Vladajući režim je i sam priznao da je bojkot izbora uspeo i da su izbori od 21. juna bili nedemokratski time što je skratio mandat Narodnoj skupštini i Vladi u kojima ima apsolutnu većinu i najavio izbore za godinu i po dana. Međutim, potpuno ista sudbina mora da čeka i pokrajinsku i lokalne skupštine jer su i ti izbori bili nedemokratski, i zato i njihove mandate treba skratiti i ići na vanredne izbore po istom principu kao za republički nivo.

- Advertisement -
izbori,

Predsednički izbori su nešto potpuno drugo i treba da budu u odvojenom terminu od ostalih, o čemu tek treba da se postigne dogovor u okviru dijaloga vlasti i opozicije. Tek razdvajanjem predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora postiže se normalna demokratska praksa da građani mogu da se posvete svakim od ovih izbora pojedinačno i da kandidati i izborne kampanje na svim nivoima budu posebni.

Besmisleno je da se na svim nivoima izbora, zaključno sa izborima za savete mesnih zajednica, glasa za predsednika države, koji inače po važećem Ustavu nema pravo da bude na bilo kojoj drugoj javnoj funkciji, pa samim tim ne može biti nosilac niti jedne izborne liste dok obavlja tu funkciju.

Zbog složenosti i značaja svih ovih tema vezanih za vanredne izbore na svim nivoima, kao i redovne izbore koji nas očekuju 2022. godine, o čemu mora najpre da se postigne dogovor između vlasti i opozicije – pregovori treba da počnu što pre i bilo kakvo odlaganje je nastavak nedemokratske prakse aktuelne vlasti i donosi još teže posledice po ionako urušenu srpsku demokratiju.

Što brži početak pregovora bitan je i zbog razmatranja promene izbornog sistema na vreme, kao i oslobađanja medija koji moraju biti otvoreni za opoziciju minimum 6-9 meseci pre bilo kojih izbora – stoji u saopštenju Boška Obradovića.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu