VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI: 12 opština se suočilo sa novim merama!

Obavezno pročitajte

Epidemiološka situacija nije dobra i juče smo imali 324 pozitivnih na kovid, od kojih je njih 246 iz Novog Sada, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da u Vojvodini vanredna situacija treba da se uvede u ukupno 12 opština.

Kako portal 013info saznaje u Zavodu za javno zdravlje Pančeva, u tom gradu je oko 380 aktivnih slučajeva kovida.

„Situacija u Novom Sadu je alarmantna i tu je dve trećine obolelih. Institutu za javno zdravlje Vojvodine sve lokalne samouprave trebalo bi da izveste o stanju, te da lokalne samouprave uvedu vanrednu situaciju, odnosno da se ograniči broj ljudi prilikom okupljanja, i to mora da se uradi jer već sada imamo više od 170 obolelih u Kliničkom centru Vojvodine“, naveo je Mirović.

- Advertisement -

Kako je napomenuo, od 246 pozitivnih iz Novog Sada, njih 25 do 35 svakoga dana potraži pomoć u KCV-u.

„Rezervna opcija nam je i Novosadski sajam“

„Morali smo da otvorimo i četvrtu kliniku za te pacijente. Nakon Klinike za infektivne bolesti, otvorene su i Klinika za rehabilitaciju, Klinika za abdominalnu hirurgiju, a danas i Klinika za urologiju. Imamo još malo kapaciteta i moramo da idemo na rigoroznije mere. Jedna od rezervnih opcija je i Novosadski sajam, a imamo prostora u još dve klinike. Osim toga, treba da se završi renoviranje Klinike za interne bolesti, koju bismo takođe mogli pretvoriti u kovid-bolnicu. Problem je to što nema dovoljno stručnih lekara i medicinskih sestara, ukoliko svakoga dana imamo prijem od 30 do 40 novih bolesnika. Lokalne samouprave moraju da ograniče javna okupljanja“, podvukao je Mirović.

„Vanredna situacija treba da se uvede u 12 opština“

„Vanredna situacija treba da se uvede u ukupno 12 opština, što je po zakonu za opštine koje imaju više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika. To su, između ostalih, Sremska Mitrovica, kao i Alibunar, koji ima 60 obolelih“, napomenuo je Mirović.

Kako je istakao, najviše prenosa kovida je u klubovima, restoranima, kafićima, na slavama, mestima gde se okuplja i po 200–300 ljudi.

U Vojvodini 3.828 aktivnih slučajeva

U ovom trenutku je 3.828 aktivnih slučajeva na teritoriji Vojvodine, što predstavlja više nego dvostruko veći broj u odnosu na prethodnu nedelju, saopštio je sinoć Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.144, što je, takođe, više nego dvostruk porast u odnosu na prethodnu nedelju.

Aktivni slučajevi su prisutni u 44 od 45 opština u AP Vojvodini. U ovom trenutku u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru i Kuli epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja.

Nepovoljna situacija sa tendencijom pogoršanja registruje se u još devet opština. U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja. Među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo, saopštavaju iz Instituta.

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu