1.1 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

VALJEVO: Smenjen pravobranilac jer se usprotivio poklanjanju državne zemlje Nemcima!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Posao pravobranilaca je da štite Zakon, Ustav, imovinu i ugled države Srbije od zloupotrebe državnih organa, a Darko Kostić je smenjen nakon što je tužio grad Valjevo (SNS gradonačelnika Lazara Gojkovića) i Srbiju jer su nezakonito POKLONILI državno zemljište Nemcima. Zanimljivo je da je Kostić SPS kadar, koji je prošle godine predložio da se Vučić proglasi za počasnog građana Valjeva i pošto je njegova stranka to odbila, istupio je iz Dačićeve ekipe.

Javni pravobranilac Darko Kostić, koga je danas smenila Skupština Valjeva, rekao je u emisiji N1 da se „boji da je tu opet politika uplela prste debelo“. „Zakon je prekršen, zato sam i napisao tužbu, to je bila moja zakonska obaveza“, rekao je on.

Gradski pravobranilac je tužio grad Valjevo i Republiku Srbiju zbog toga što je, suprotno zakonskim propisima, poklonjena imovina Valjeva nemačkoj kompaniji „Bizerba“.

- Advertisement -

Kako je rekao, još nije zvanično dobio rešenje o svojoj smeni.

– Međutim, ono što sam čuo nezvanično od onih koji su pratili sednicu je da je navodni razlog za moju smenu to što su pitanje moje funkcije i mog opstanka na toj funkciji postavile ostale opštine – Lajkovac, Ljig i Osečina. Ako je to tačno, onda je to u najmanju ruku indikativno, da ne kažem simptomatično, jer pre samo mesec dana su predsednici tih opština i gradonačelnik Valjeva potpisali sporazum na neodređeno vreme o finansiraju zajedničkog pravobranilaštva, postojala je spremnost, volja, želja, sve strane su bile zadovoljne mojim radom. Bojim se da je tu opet politika uplela prste debelo, jer nijednog razloga nije bilo, biti se šta u roku od tih mesec dana promenilo – rekao je on za N1.

Nezvanično je čuo, dodaje, da je sekretar skupštine grada, obrazlažući razloge za njegovu smenu rekao da će se ova odluka uputiti ostalim opštinama na potvrdu, kako bi stupila na snagu.

- Advertisement -

– Meni je danas fizički zabranjeno da prisustvujem sednici skupštine grada, što je presedan nezapamćen u istoriji Valjeva, nikada se nije desilo da je pravobraniocu zabranjeno fizički da prisustvuje. To je inače zakonsko moje pravo. Kada sam ušao, pritrčao mi je radnik obezbeđenja i rekao da ne mogu da uđem, da mi je zabranjen ulazak. Pokazao mi je papir gde je naveden spisak lica koja uz odbornike prisustvuju sednici skupštine grada. Potom je činovnica iz skupštinskih poslova otišla u skupštinu da traži tumačenje i vratila se sa tumačenjem da je ta odluka za mene obavezujuća i sprečili su me da uđem – kaže on.

Činjenica da mu nisu dali da uđe, kaže on, „pokazuje da se radi i o kukavičluku onih koji stoje iza te odluke“.

– Istina, pravda i pravo na mojoj strani. Da sam imao priliku, rekao bih da je ovde očigledno razlog za moju smenu da se nezakonit rad pojedinaca u gradskoj upravi sakrije i zaštiti i da se omogući da i dalje rade nezakonito. Pod broj dva, obzirom da je današnje ročište odloženo, imam razloga da sumnjam da je glavni cilj moje smene da se postavi v.d. pravobranioca koji će nakon toga povući tužbu u ovoj parnici i sprečiti da se utvrdi istina i odgovorna lica kazne i odgovaraju – kaže Kostić.

I dalje veruje u sistem
– Naravno da verujem. Verovaću uvek u sistem, u pravnu državu, da mora postojati vladavina prava, da moraju postojati institucije sistema, u skladu sa tim sam se i ponašao. Zakon je prekršen, zato sam i napisao tužbu, to je bila moja zakonska obaveza. Kada su u nedostatku bilo kog argumenta predstavnici lokalne vlasti u Valjevu pokušali da me prikažu kao čoveka koji koči dolazak stranih investitora i sprečavanje zapošljavanja ljudi, ja sam rekao da ja upravo svojim primerom privlačim strane investitore, a oni koji rade nezakonito ih odvraćaju – kaže on.

Kako je rekao, veruje da će na kraju pobediti pravda, istina i zakonitost.

– Ne zbog mene kao pojedinca, platio sam svoju cenu, razrešen sam funkcije i to je u redu, ali zbog zaštite i ugleda države, i dalje sam uveren da će ovde pobediti pravna država, da će zakon pobediti i to će i meni naravno biti lična satisfakcija. Morate uvek staviti prioritet, zaštitu javnog interesa u odnosu na neke lične ambicije – kaže on.

Istakao je da nije tajna da je prošle godine bio kandidat SPS za narodnog poslanika.

– Svoja politička uverenja nisam skrivao, uvek sam odvajao profesionalni od političkog života. Međutim, u julu sam izašao iz SPS, jer je stranka u Valjevu glasala protiv mog predloga da predsednik Aleksandar Vučić postane počasni građanin grada Valjeva. Kada nam se ne poklapaju političke ideje, valjda je prirodno da izađem – kaže on.

Uveren je, kaže da predsednik uvek postupa po zakonu. Dodao je da čeka da zvanično dobije rešenje o smeni, da bi video razloge i da bi štitio svoja prava, koja su, kaže, „nesumnjivo povređena“, pa će videti čime će se baviti“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti