VACIĆ ZA RUSKI PORTAL: Srbi se moraju držati zajedno i razvoj, mir i stabilnost su zagarantovani

Obavezno pročitajte

Predsednik Srpske Desnice Miša Vacić dao je intervju za ruski portal o budućnosti Srba na Kosovu i Metohiji.

Intervju prenosimo u celosti:

Vaša prognoza o budućnosti Kosova?

Prognoza o budućnosti Kosova i Metohije je sa mog stanovišta vrlo pozitivna i optimistična. Srpska Desnica se snažno zalaže za povratak punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije nad celom svojom teritorijom. Projekat KOSOVA REPUBLJIK se pokazuje kao dugoročno neodrživ. Sve je više država koje povlače priznanje lažne države Kosova.

- Advertisement -

Globalna politika se menja, sada nije više isključiva dominacija jedne sile SAD. Već je politička realnost multi polaran svet, sa više sila SAD, RF, Kina, …
Srbija se nije, niti će se ikada odreći Kosova i Metohije.
Albanski teroristi koji pod pokroviteljstvom NATO pakta privremeno vladaju južnom srpskom pokrajinom svesni su da albanska populacija nije spremna da za interese održavanja njih na vlasti ponovo ratuje. Na Kosovu je život vrlo težak. Industrija i ekonomija, mimo kriminala i donacija EU gotovo da ne postoji.
Mladi albanci su u enormno visokom procentu napustili KiM i otišli na zapad bez tendencije povratka. Albanske žene više ne rađaju po 15 i više dece. Zahvatila ih je zapadnjačka emancipacija i feministička doktrina.

Dok srpske porodice na Kosovu i Metohiji zadnjih godina beleže najveći porast nataliteta i to je postao trend sa tendencijom još većeg rasta. Srbi na KiM imaju iza sebe Srbiju, Republiku Srpsku, Rusku Federaciju, međunarodno pravo, dok na primeru odlaska Amerikanaca iz Avganistana vidi se kako i koliko zaštitnički stoje SAD i NATO uz svoje lokalne poslušnike. Sirija je presedan da je moguće odbraniti državu od zapadne agresije uz pomoć prijatelja u Moskvi. Takođe Nagorno Karabah i Azerbejdžanska intervencija su dokaz da je povratak otuđene teritorije praktično ostvariv. Sva tri slučaja dogodila su se skoro, a mi ovde pričamo o budućnosti. Budućnost još više ide u prilog srpskim odbrambenim interesima jer su pod navedenim okolnostima albanski stanovnici, čak i veterani UČK koji su bili obični borci i danas nisu deo političke elite, već običan narod, su grdno razočarani efektima tkz.nezavisnosti. ništa nisu dobili. Žive mnogo teže nego pre 20 godina. U razgovorima sa lokalnim Srbima ne kriju da bi masovno odbili učešće u bilo kakvom budućem eventualnom sukobu. Jer šta da brane ? Republiku koju priznaje tek 32% kopnene površine planete država koje su ih priznale, ili samo 29% svetske populacije, tj.države koje su ih priznale svojim brojem stanovnika čine taj udeo u ukupnoj planetarnoj populaciji. Sa jasnim očekivanjem da će se i taj broj smanjivati. Da brane kriminal i korupciju ? Da brane lažni nekakav kosovski identitet, za koji se nisu borili već za veliku Albaniju. Koju im ni pokrovitelji na zapadu nisu dozvolili. Nema više tih ideala i vere zbog koje su bili spremni da stradaju i bore se.
Razočarani i ogorčeni, prihvatili bi da žive u državi Srbiji samo da im život normalno funkcioniše. Što vide da je slučaj sa Albancima koji žive u opštinama u južnom delu centralne Srbije sa maksimalno ostvarenim svojim pravima.
Tako da je prognoza budućnosti Kosova i Metohije nesumljivo u Srbiji. Mnogo puta je kao što je sada slučaj na određeno vreme silom okupirano Kosovo, ali ga je Srbin uvek voljom Božijom vraćao.
Tako će i biti to znate i vi, i oni i ja.

Srbi ne vide svoju budućnost na Kosovu

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja nevladine organizacije Aktiv, 89 odsto kosovskih Srba smatra da se situacija razvija u nesrećnom pravcu, 39 odsto veruje da im se život pogoršao u poslednje tri godine, a 47 odsto želeo bi da ode u narednih pet godina.

Anketa je notorna glupost. Ko zna kakav je uzorak i koliko su rezultati korigovani. Jasno je da za cilj ima manipulaciju i ne bi joj pridavao nikakav značaj, niti težinu. Jasno je sve šta mislim iz 1.odgovora.

Kakva je sudbina regiona za Srbiju i Srbe?

Sudbina regiona vidim u srpskim integracijama, stvaranjem Srpskog sveta. Koji nužno ne mora da znači jedinstvenu državnu celinu. Već kulturno politički zajedništvo naroda i izabranih predstavnika u postojećim državama. Srbi treba da imaju jedinstvenu težnju za povezivanjem, i bratskim odnosima država u kojima žive : Srbija, Republika Srpska, deo federacije gde su Srbi većina, Crna Gora i čak bratska Severna Makedonija. Te zemlje su najbliže jedna drugoj i budućnost je da zajedništvo i ljubav pobedi podele. Balkan balkanskim narodima i reciprocitet u odnosima. Stabilnost, mir i razvoj su tada zagarantovani. Ako se držimo zajedno.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ukrajina detonirala eksploziv na pruzi duboko u Sibiru

Ukrajinska špijunska agencija detonirala je eksploziv na ruskoj pruzi duboko u Sibiru, što je drugi napad ove nedelje na...

Još priča na sličnu temu