1.3 C
Belgrade
petak, 28 januara, 2022

UŽIVO: Srbija je blokirana! Rio Tinto i Vučiću MRŠ IZ SRBIJE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kako je prethodno bilo najavljeno, počela je blokada puteva u Srbiji na osam lokacija. Pošto je predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da projekat Jadar nije zaustavljen, narod je odlučno stao u odbranu svoje zemlje, nastavlja se ustanak protiv Rio Tinta.
-Nakon veliki decembarskih protesta, zakon o referendumu i zakon o eksproprijaciji blokirani su ukazom predsednika i kasnije Skupštine Srbije; time su osnovni zahtevi protesta ispunjeni;

-Neposredno pred novogodišnje praznike, predsednik Vučić rekao je medijima da projekat Jadar nije zaustavljen i da Rio Tinto nastavlja da posluje u Srbiji;

-Savez Ekoloških organizacija Srbije (SEOS) odmah nakon te izjave najavio je nove blokade od 3. januara;

- Advertisement -

-Iako su inicijalno najavljene na 3 lokacije – Jadar, Preljina i Požega – blokade su se „proširile“ na još 5 mesta;

13:40 U Brezjak stigli Božo Prelević i Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije

13:33 Blokiran i most u Šapcu

- Advertisement -

Blokiran je i most u Šapcu. Tu je, kako javlja reporter N1, stotinak građana. Došlo je i do manje rasprave između vozača automobila, jedne žene i okupljenih. Ona je odustala od prolaska nakon manje verbalne rasprave. Uniformisane policije nema ni ove subote, a naš reporter je video nekoliko patrolnih vozila koja se nisu tu zaustavljala. Navodi da je tu nekoliko policajaca u civilu.

13:30 I Strahinja u blokadi

Devetogodišnji Strahinja Ćubić iz Dobrinje, došao je sa roditeljima danas u Pesak. Sa šajkačom na glavi, gordo stoji u grupi nezadovoljnih učesnika protesta.
„Došao sam da branim svoju zemlju“, rekao nam je ponosni dečak.

13:17 Blokada u punom jeku

13:10 Blokada i u Požegi

Više desetina Požežana i Kosjeraca upravo je u Pesku blokiralo magistralne saobraćajnice ka Požegi, Kosjeriću i Valjevu. Blokada će, kako kažu učesnici, trajati do 16 časova.

„Znamo da ne damo, Srbija mora da stane da bi krenula’. Poručili su učesnici skupa.

13:07 Stala Preljina

U Preljini kod Čačka počela je blokada puta. Policija legitimiše učesnike protesta, koji kažu da je to klasično zastrašivanje.

„Upravo smo blokirali saobraćajnicu, nećemo dozvoliti Rio Tintu da uništi naše reke, vodu, vazduh“, poručuju okupljeni.

13:05 Blokirane saobraćajnice u Novom Sadu.

13:01 Blokiran Valjevski put.

13:00 Spremna blokada i u Novom Sadu

Više od stotinu Novosađana skupilo se da blokira jednu od najprometnijih raskrsnica u Novom Sadu, u znak protesta protiv projekta Jadar i kompanije Rio Tinto. Blokada je počela na uglu Futoške ulice i Bulevara oslobođenja, a planirana je i protestna šetnja prema centru grada. Vesna Galečić, ekološka aktivistkinja iz udruženja OSNA najavila je da će blokada zajedno sa šetnjom trajati oko tri sata.

„Zahtev je vrlo jasan. Projekat Jadar mora da se ukine. To je sledeći korak na koji moramo da stavimo fokus. Ukinut je prostorni plan grada Loznice u kome je bio inkorporiran projekat Jadar, ali sama uredba o projektu nije ukinuta od strane nadležnih“, ističe Galečić. Ona navodi da je 2022. godina odlučujuća, jer Rio Tintu do 21. januara ističe dozvola za istražne radnje.

12:50 Kokanović: Da se povuče plan posebne namene za rudnik

Aktivista Zlatko Kokanović za rekao je da će se protesti i blokade nastaviti dok ne budu ispunjeni uslovi:

„Pre svega, da Vlada povuče plan posebne namene rudnika Jadar, što smo ranije tražili. Ni nastavljamo dalje sa blokadama, za sada će trajati tri sata, a dalje ćemo videti“, rekao je Kokanović.

12:45 – Ćuta: Borba tek predstoji

„Rio Tinto mora da ide odavde i projekat rudnika mora da se briše iz republičkog plana. Sve ono što čujemo od Vučića i Brnabićke je prosipanje magle. Ako košta milijardu, daj da platimo i to je to. Protestovaćemo i u Beogradu, na Gazeli i svugde dok ne ode ovo zlo. Ovo nije kraj procesa, borba tek predstoji. Mi smo za zabranu eksploatacije litijuma, to je valjda jasno“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta u Jadru.

12:40 – „Proterati svakog ko hoće rudnik“

„Danas počinjemo sa protestima, da se protera svako ko hoće rudnik da dovede ovde. Hoćemo da se uklone blindirani kavezi i naših njiva, iz zgrada da se proteraju pravnici koji nam noću kradu njive. Ovaj prostorni plan koji je povučen iz Loznice je samo guranje stvari pod tepih. Nećemo prestati da protestujemo do izbora, kako bismo oterali ovo zlo. RTS slabije priča o rudnicima, sve se krije i ne smemo stati u našoj borbi. Pokrenućemo celu Srbiju u odbranu ovog naroda. Ovde se brani Srbija, u Jadru“, meštanin iz Korenite Milan Pavlović.

12:37 – Lokacije za koje se zna da će biti blokirane:

Gornje Nedeljice – Brezjak

Novi Sad – raskrsnica kod Futoške pijace

Požega – put Požega/ Kosjerić u mestu Pesak

Užice – Zlatiborski put kod Ložioničkog mosta

Preljina – kod pešačkog mosta

Šabac – novi most na Savi

Vrnjci – kružni tok

Vrbas – kod Vitala

Predstavnik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović rekao je da je plan da se krene sa blokadama od 13.00 do 16.00.

„To je za sada što znamo, ljudi koji su nam se javili i s kojima smo se dogovarali za blokade. Možda će biti još neka, neplanski, ali to ćemo znati sutra“, rekao je Kokanović. Rekao je da Savez ekoloških udruženja očekuje da on (Vučić) posluša volju naroda, jer je, kako je naveo, i za prošla dva zakona poslušao volju naroda koji je izašao na ulicu.

„Ako ne bude čuo glas razuma od naroda, mi nastavljamo sledeće subote, sve do ispunjenja zahteva“, rekao je on.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Vučić je predsednik Srbije (bar do izbora) tako da parole napolje Vučiću neće pomoći jerje on predsednik ali Rio Tinto napolje je validno. Napolje!!!

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: