(UŽIVO) SAHRANA PATRIJARHA IRINEJA: Episkop prozvao LAŽNU ELITU!

Obavezno pročitajte

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, koja je predviđena kao zagrobno mesto i za sve buduće poglavare Srpske pravoslavne crkve (SPC).


Zaupokojenu litugriju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava.

U nastavku liturgije biće služeno opelo. Planirano je da se besedama od patrijarha Irineja oproste i starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

11:10 Ko je “lažne elita” iz govora episkopa?

Episkop Irinej, prvi govornik na ispraćaju patrijarha, pozvao se na ocene nekih “pravih pravoslavnih intelektualaca”, ne navodeći im imena, koji su, za razliku od kako je rekao “lažne intelektualne, kulturne elite”, naveli da je “mirnoća patrijarha Irineja bila njegova snaga a uzdržanost njegova mudrost”.

Šta je konkretno rekao episkop, koji je prema neformalnim procenama u samom vrhu SPC, pogledajte ovde.

11:00 “Primedbe” na lokacije stajanja u Hramu

10: 45 Velika himna majci božjoj

Na redu su diptisi, čitaju se imena svih živih i pokojnih kojima se crkva moli – između ostalog i za patrijarha. U toku je Velika himna majci božjoj.

10: 30 “Veliki hod”

U toku je deo ceremonije koji se naziva “veliki hod”, u kom sveštenici prenose hleb i vino mitropolitu dabrobosanskom i mjestobjustitelju trona SPC Hrizostomu, koji pominje sinod SPC u molitvi. U službi sada učestvuju i bvelikodostojnici ruske pravoslavne crkve, odnosno moskovske patrijaršije.

10.02 – Govornici Vučić i Dodik stigli

Telu patrijarha Irineja poklonili su se Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, koji će kasnije održati govor.

10:00 Patrijarh – za neke rigidan, za druge popustljiv

“Mnogi su skloni da presuđuju, i naš patrijarh je bio izložen nepravednim sudovima. Neki su govorili i pisali da nije dovoljno savremen, a drugi da je veoma rigidan, da pokazuje netrpeljivost, koju pripisuju svima nama u Crkvi, a treći da je suviše popustljiv. Ništa od toga nije istina: kako mu je ime glasilo, on je bio čovek mira, ovaploćenje mira, mironosca, mirotvorca, i među ljudima i među hrišćanima…”, rekao je episkop Irinej.

9: 55 Prvi govor

“U danima smo kada se u svetu govori, viče i kliče, piše i objavljuje o miru možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, mir, ni spoljašnji, a pogotovo unutrašnji, kao da nikada nije bio udaljeniji. Zašto je to tako? Ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i u nama nemoguć ako nema mira nas sa samim izvorom mira, sa živim Gospodom”, rekao je na početku svoje besede episkop bački Irinej.

9.12 – Ministri došli, Vučić još nije

Na liturgiji povodom upokojenja poglavara SPC prisutan je i državni vrh Srbije, premijerka Ana Brnabić i više ministara, predsednik Aleksandar Vučić još nije došao. Među prvima je došao vladika Grigorije, kao i nadbiskup Stanislav Hočevar.

9.00 – Počela liturgija

Sveta zaupokojena litrugija počela je u devet sati u Hramu. Ona se održava u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, i služe je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Tokom cele noći, i od ranog jutra, žitelji prestonice dolazili su u Hram svetog Save kako bi se oprostili od patrijarha Irineja. Danas, u Hram može da se uđe samo u prostor predviđen za to.

Sinod je poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbeđen direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije.

Patrijarh Irinej (90) preminuo je u petak, nakon što je oboleo od koronavirusa.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu