UZBUNA ZBOG VAKCINE: Rusi se bune, hoćemo da pijemo alkohol!

Obavezno pročitajte

Nakon objave Ane Popove, zaštitnika za zdravlje potrošača, da ljudi ne bi trebalo da piju alkohol najmanje dve nedelje od prve dve doze vakcine Sputnjik V, a onda da se suzdrže još 42 dana, jer se Sputnjik V daje u dve doze u razmaku od po 21 dan, došlo je do „uzbune“ među nekim Rusima.
rusi,

– Meni to zaista smeta. Malo je verovatno da neću moći da pijem alkohol dva meseca i verujem da stres koji telo prolazi dok nema alkohoola, bi bio gori neko nuspojave vakcine usled vakcinacije – rekla je Elena Kriven, građanka Moskve, preneo je Rojters.

- Advertisement -

Izjava Kriven se odnosi na novogodišnje praznike, pošto Rusi u prvih 10 dana Nove godine uglavnom znaju da popiju malo više nego inače.

Rusi su jedni od najvećih konzumenata alkohola na svetu, mada je taj broj znatno opao posle 2003. godine.

Popova je upozorila da bi u periodu između uzimanja vakcina, ko pije alkohol, mogao da umanji snagu organizma da izgradi imunitet na Kovid-19.

– To je udarac za telo. Ako želimo da budemo jaki i da imamo jak imuni sistem, nemojte da pijete alkohol – rekla je ona.

NJenu izjavu je malo ublažio Aleksandar Gintsburg, tvorac vakcine, koji je rekao da „čaša šampanjca neće naškoditi nikome, pa ni vašem imunom sistemu“, ali je dodao da je svakako potrebno da se čovek uzdrži od alkohola tokom uzimanja vakcine, i to se odnosi na ceo svet, ne samo na Sputnjik V.

Ali, Rusi su imali vrlo burnu diskusiju na društvenim mrežama, dodaje Rojters.

– Prvo je trebalo da pričate o smanjejnu količine alkohola. Taj zadatak je apsolutno nemoguć za većinu naših stanovinka – napisao je korisnik Fejsbuka Pavel Gorjačkin.

Drugi korisnih Fejsbuka, Konstantin Roninjo je napisao:

– Neću pristati na ovo, iako retko konzumiram alkohol. Ispijanje žestokih pića za Novu godinu je svetinja.

Jedan od građana Moskve koji je već prošao vakcinaciju je izneo kontradiktornu izjavu u odnosu na Popovu.

– Pio sam kao da ne postoji sutra između prve i druge vakcine, a antitela su mi izlazila na uši  – rekao je Moskovljanin koji je želeo da ostane anoniman.

SourcePravda

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen novinar – hteo da objavi dokumenta dobijena od Cvijana

Novinar Domagoj Margetić uhapšen je noćas na graničnom prelazu Batrovci, objavljeno je na Tviteru. Pored informacije da je Margetić priveden,...

Još priča na sličnu temu