19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

UZBUNA U SVETU: Procureli podaci organizacija. Na meti Bil Gejts i SZO!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Oko 25.000 imejl naloga američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), fondacije Bila Gejtsa i drugih organizacija koje se bave istraživanjem i borbom protiv koronavirusa, hakovano je, prenose strani mediji.

Hakovana baza podataka, navodi se, sadrži i podatke iz laboratorije u kineskom Vuhanu, odakle je virus potekao, kako se sumnja.

- Advertisement -

Vašington post je preneo da su nepoznati aktivisti na internet postavili oko 25.000 imejl adresa i lozinki, a sve je otkrila obaveštajna grupa SITE koja se bavi praćenjem terorističkih i ekstremističkih organizacija na internetu.

Australijski stručnjak za sajber bezbednost, Robert Poter, kaže da je mogao da potvrdi nekoliko adresa i lozinki koje pripadaju SZO, ali napominje da mogu da vode poreklo i od nekog ranijeg hakerskog napada.

„Zdravstvene institucije su tradicionalno veoma loše kada je reč o sajber bezbednosti“, rekao je.

FOTO: AP/MARKUS SCHREIBER
- Advertisement -

Hakovani podaci su se pojavili na sajtu 4chan, a potom i na Pastebin, a potom su se proširile na grupama na Telegramu.

Prema izveštaju SITE, 9.938 naloga pripada Institutu, 5.120 Svetskoj banci i 2.732 SZO.

Procurili su i mejlovi fondacije milijardera Bila Gejtsa koja je nedavno donirala 150 miliona dolara laboratoriji u Vuhanu.

SZO je na meti hakera još od polovine marta, a lozinke zaposlenih procurile su kroz druge sajtove, navela je organizacija.

- Advertisement -
SourceKurir
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti