-0.7 C
Belgrade
četvrtak, 27 januara, 2022

UZ SVOJ NAROD: Vrhovni sud SAD nije dozvolio obaveznu vakcinaciju u velikim firmama!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država blokirao je uredbu američkog predsednika Džozefa Bajdena o obaveznoj vakcinaciji ili nedeljnom testiranju zaposlenih u velikim kompanijama, ali je administraciji odobrio da sprovede odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Ta odluka je doneta nakon što je sud prošlog petka saslušao argumente u postupku o privremenoj obaveznoj vakcinaciji koju su u novembru izdale dve savezne agencije sa ciljem da povećaju stopu vakcinacije u SAD i da radna mesta i zdravstvene ustanove učine bezbednijim, prenosi Rojters.

Vrhovni sud bio je podeljen u oba slučaja.

- Advertisement -

U prvom je protiv uredbe predsednika Bajdena glasalo šest konzervativnih sudija, a podržalo je troje liberalnih.

U drugom odluka je doneta sa pet glasova za i četiri protiv, pri čemu su se dve konzervativne sudije pridružile liberalnim.

Federalna agencija za bezbednost i zdravlja na radu ranije je usvojila pravilo prema kojem zaposleni u kompanijama sa najmanje 100 radnika moraju da budu vakcinisani ili nedeljno testirani na kovid-19.

- Advertisement -

To pravilo odnosi se na više od 80 miliona zaposlenih, a preduzeća širom SAD trebalo je da počnu da je primenjuju prošlog ponedeljka.

Protivnici odluke, koje predvodi država Ohajo, kao i pojedine poslovne grupe tražile su od sudija da je blokiraju nakon što je sud niže nadležnosti ukinuo zabranu u vezi sa tom odlukom.

Druga obavezujuća odluka podrazumevala je obaveznu vakcinaciju za oko 10,3 miliona zdravstvenih radnika u oko 76.000 ustanova, uključujući bolnice i domove za starije građane koji se finansiraju iz programa zdravstvenog osiguranja Mediker i Medikejd.

U nepravosnažnoj presudi Vrhovnog suda u vezi sa velikim kompanijama navodi se da pravilo Uprave za bezbednost i zdravlje na radu ne predstavlja primenu regularnih federalnih ovlašćenja, prenosi Tanjug.

„Omogućiti Upravi da reguliše opasnosti i izazove u svakodnevnom životu, jer većina građana ima posao i suočava se sa istim rizicima, značajno bi proširila regulatorna ovlašćenja tog tela bez odobrenja Kongresa”, navodi se u obrazloženju presude.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti