10.5 C
Belgrade
subota, 23 oktobra, 2021

USTAJ SRBIJO: Pola miliona ljudi gladuje, a na tone hrane bahati bacaju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sedam odsto stanovništva u Srbiji na granici je siromaštva. Istovremeno, dnevno se u Srbiji baci dva miliona kilograma hrane, podaci su Inicijative „Spasimo hranu“.

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Kada bi država ukinula PDV na donacije, iste bi se uvećale za 160 miliona dinara, ukupno na 700 miliona. To bi obezbedilo još 1,2 miliona obroka godišnje u narodnim kuhinjama, pokazuju analize Foruma za odgovorno poslovanje i Koalicije za dobročinstvo.

- Advertisement -

Predlog za ukidanje PDV-a na donacije hrane podržava čak 88 odsto stanovnika Srbije. Uprkos tome, država Srbija još nije ni razmatrala predloge zakona o ukidanju poreza na donacije.

– Na Međunarodni dan podizanja svesti o bacanju hrane (IDAFLW), i u okviru kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“, petoro mladih likovnih umetnika iz Srbije danas predstavilo svoje umetničke vizije o problemu prekomernog bacanja hrane i potrebi da se poveća solidarnost i pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija – kaže Marija Batinica, PR Fondacije Ana i Vlade Divac.

U okviru kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“, početkom septembra je počela akcija prikupljanja novčanih sredstava a počev od ove nedelje dostupan je i SMS broj 4540 za sve građane koji budu želeli da doniraju. Svaka SMS poruka se naplaćuje 100 dinara uključujući PDV, dok će sve novčane donacije koje budu prikupljene kroz ovu inicijativu biti preusmerene na doniranje osnovnih životnih namirnica ugroženim građanima u najnerazvijenijim delovima naše zemlje.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti