7.7 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

USTAJ SRBIJO: Advokati oca Andree koju je ubio sin Željka Mitrovića pokreću peticiju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Prezentacija knjige „Andrea Bojanić – Zločin bez kazna“ održana je danas u Medija centru, a reč je o projektu koji je sastavljen od sudskih spisa rađenih tokom postupka u kojem je Aleksandar Mitrović, sin vlasnika televizije „Pink“, osuđen na 11 meseci zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Andrea (17). Između ostalog, advokati porodice stradale tinejdžerke najavili su pokretanje inicijative „Andreina inicijative“, kojoj bi se pooštrile kazne za bahate vozače.

Filip Mladenović, autor pomenute knjige, istakao je da je ona slika postupanja sudova u ovako teškim postupcima, poput Andreinog, odnosno u slučajevima saobraćajnim nesrećama sa smrtnih ishodom.

andre,

“Na knjizi smo radili tri godine, pratili ovaj sudski slučaj od početka. Ova knjiga nije samo spomenik tragično nastradaloj Andrei Bojanić, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći jula 2013. godine, već i čas anatomije srpskog pravosuđa, hronologija protivzakonitog i antiustavnog političkog uticaja na sudstvo u Srbiji. Ona je svedočanstvo nehumanom i korumpiranon režimu u Srbiji na početku 21. veka”, rekao je Mladenović.

- Advertisement -

Nakon toga, o pomenutom izdanju govorili su advokati Danko Cvejić i Nenad Janković, koji su u postupku protiv Mitrovića, bili pravni zastupnici oca nastradale Andree, Save Bojanića.

Oni su predložili “Andreinu inicijativu”, kojom bi se pooštrile kazne za sve bahate vozače, koji izazivaju saobraćajne nesreće.

„Kolega advokat Danko Cvejić i ja, kao punomoćnici u predmetu tragično nastradale Andree Bojanić, predmetu koji je uzburkao javnost, ovim putem podržavamo ideju, koja je potekla od građana, da se izvrše sledeće promene Krivičnog zakonika: U članu 297., umesto od dve do 12 godina kazne, ukoliko je nastupila smrt, predlažemo kaznu zatvora od pet do 15 godina, kao za ubistvo. S tim što sudovi ne smeju da izriču kazne ispod minimuma“, rekao je advokat Nenad Janković i dodao:

- Advertisement -

„Kazna za nasilničku vožnju sa smrtnim ishodom – 30 godina zatvora i da se uvode trajna zabrana upravljanja motornim vozilima. Neko će reći da su to drakonske kazne, ali ja ne vidim kako da drugačije rešimo situaciju u Srbiji. Ljudski život mora da vredi jako mnogo“, rekao je on.

Potom je govorio i Savo Bojanić, otac nastradale Andree, koji je ukazao na to da je danas sve više mladih ljudi za volanima jakih, snažnih automobila, sa velikom konjskim snagama.

„Žao mi je što smo u takvoj situaciji da je, da kažem, ljudska empatija na nuli. Da smo podeljeni, rastrgani, a da na mladost zaboravljamo. Mi smo okusili mnogo toga, ali postavljam pitanje: dokle ćemo ovako? Mlade ćemo brojati na prste, maltene. Bolesti se preleže, to su stvari koje ćemo rešiti, a kako ćemo reštiti brzinu? Edukaciju vozača? Njihove slučajeve kada mladi naprave to što naprave, kako ćemo posle? Kako ih povratiti u normalu. Lepi su to automobili, sve je to lepo, zato vas pitam“, rekao je Bojanić.

Podsetimo, sin vlasnika televizije “Pink” Željka Mitrovića, osuđen je oktobra prošle godine na 11 meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor zbog Andreine smrti, a reč je o ponovoljenom postupku u kome je osuđen na istu kaznu, kao i u prvobitnom.

Sem toga, dobio je i zabranu upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od godinu dana, a tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na ovu presudu.

Pre nekoliko dana u Apelacionom sudu održana je sednica na kojom su se razmatrale žalbe na presudu Mitroviću. U svojoj žalbi advokati tvrde da je snimak nesreće kopija originalnog zapisa, pa je brzina okrivljenog Mitrovića utvrđivana na osnovu „neadekvatnog i nepouzdanog dokaza“.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti