3 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

USTAJ NARODE, MENJAJU ZAKON: Oduzimanje zemljišta po hitnom postupku!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Izmenama Zakona o eksproprijaciji, koje će SNS poslanici usvojiti na sednici u utorak, predviđeno je da se zemljište, neophodno za smeštaj radnika i mašina pri izgradnji infrastrukturnih objekata od javnog interesa, može oduzeti po hitnom postupku.

– Zemljište koje treba da služi smeštaju materijala, radnika, mašina ili izvođenju radova u funkciji izgradnje objekata koji su od javnog interesa može se privremeno zauzeti, najduže do tri godine, ali se to privremeno zauzimanje može produžiti za još tri godine – predviđeno je izmenom Zakona o eksproprijaciji koji je u skupštinskoj proceduri, o kojoj će poslanici raspravljati u utorak.

– Dragi ljudi, u dnevni red za zasedanje skupštine u utorak (23.11.) ubačena je i tačka usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji. Dakle, spremite se na zakonito otimanje zemlje! Pozivam sve da se okupimo ispred zgrade skupštine u utorak u 10h – napisala je dr Biiljana Stojković, univerzitetski profesor i član Saveta Skupštine Slobodne Srbije.

- Advertisement -

Svi postupci u vezi sa eksproprijacijom zemljišta, kako je predviđeno, obavljaće se po hitnom postupku. Zakupcu stana u društvenoj ili državnoj svojini, odnosno javnoj svojini na neodređeno vreme, odnosno nosiocu stanarskog prava u eksproprisanoj stambenoj zgradi ili stanu kao posebnom delu zgrade, korisnik eksproprijacije dužan je da pre rušenja zgrade obezbedi korišćenje drugog odgovarajućeg stana u javnoj svojini sa pravima zakupca na neodređeno vreme.

Izmene Zakona o eksproprijaciji predviđaju i da je Vlada Srbije dužna da po predlogu za utvrđivanje javnog interesa odluči u roku od 15 dana od dana dostavljanja potpune dokumentacije, dobijenog pozitivnog mišljenja ministarstva nadležnog za poslove građevinarstva na dostavljenu plansku dokumentaciju, kao i pozitivnog mišljenja ministarstva nadležnog za poslove rudarstva ukoliko se eksproprijacija sprovodi u svrhu izgradnje rudarskog objekta.

Sopstvenik nepokretnosti, kao je predviđeno, dužan je da se izjasni o predlogu za eksproprijaciju u roku od pet dana od dana prijema predloga pisanim putem ili usmeno na zapisnik kod nadležnog organa.

Po prijemu izjašnjenja vlasnika nepokretnosti, nadležni organ, kako je predviđeno, odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, donosi rešenje o eksproprijaciji nepokretnosti.

Kada se tokom postupka eksproprijacije utvrdi da je sopstvenik nepokretnosti koji je upisan u katastru nepokretnosti preminuo, a nije sproveden postupak raspravljanja zaostavštine iza njegove smrti, organ koji vodi postupak može postaviti privremenog zastupnika koji bi istupao u postupku eksproprijacije u ime i za račun potencijalnih naslednika.

Nadležni organ može doneti i delimično rešenje o eksproprijaciji dela nepokretnosti, dok će se o eksproprijaciji preostalog dela nepokretnosti rešiti naknadno nakon sprovedenog dokaznog postupka.

- Advertisement -

Kada je predmet eksproprijacije zemljište na kome je izgradjen objekat suprotno zakonu za koji nije okončan postupak ozakonjenja, vlasnik takvog objekta ima pravo na naknadu za izgrađeni objekat u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta.

Postupci eksproprijacije koji su započeti u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, a koji nisu okončani do dana stupanja na snagu izmenjenog zakona, nastaviće se, kako je predloženo, po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu novog zakona.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti