17.6 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

USKORO 24 SATA POLICIJSKI ČAS? Vikend kao proba? Evo od čega zavisi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Naredna dva dana biće prelomna za eventualnu odluku o celodnevnom policijskom času, koju državni vrh drži na stolu kao najrigorozniju opciju u borbi protiv virusa korona, ukoliko se pogorša epidemiološka situacija.


Najnovije mere Vlade, koje podrazumevaju zabranu kretanja vikendom, od subote u 13 časova do ponedeljka do pet ujutru, po mišljenju stručnjaka, trebalo bi da daju rezultate, odnosno da spreče drastičan broj novozaraženih. Međutim, ukoliko i dalje bude masovnog kršenja pravila – nastupiće i 24-časovni policijski čas.

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak da je država spremna i na ovaj korak ako stručnjaci to budu tražili i kazali da je to jedina moguća mera.

– Učio sam da donosim teške odluke za našu zemlju. Uvek sam birao one najteže, ne najlakše. Ni časa časiti neću ako stručnjaci kažu da je to jedina moguća mera – naglasio je Vučić, dodajući da ako 14 dana ne bismo prišli nikome, više ne bi bilo zaraze.

Među novim merama, koje su definisali krizni štabovi za borbu protiv kovida 19, jeste i pomeranja termina za odlazak u prodavnicu za starije od 65 – na subotu od četiri do sedam sati ujutru, umesto nedeljom u isto vreme, kao što je bio slučaj do sada.

- Advertisement -

Pooštrena je i mera zabrane okupljanja i ona sada podrazumeva da na jednom mestu ne može biti više od dve osobe, koje moraju da poštuju rastojanje od minimum dva metra.

Vladimir Jakovljević, profesor civilne zaštite na Fakultetu za bezbednost, kaže, za „Novosti“, da za mere koje su uvedene apsolutno postoji opravdanje:

– Najbitnije je da se smanji frekventnost obolevanja i rezultati ovih mera vrlo brzo će se videti, u narednih desetak dana. Razumem da ovi potezi nisu popularni, da pogotovo ne nailaze na odobravanje u mlađoj populaciji, ali apsolutno su neophodni i nameće ih situacija u kojoj se nalazi, ne samo Srbija, već ceo svet.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti