20.5 C
Belgrade
utorak, 3 avgusta, 2021

URBANI GERILA RATNICI NOVOG SADA: Upoznajte ekipu iz podzemlja Petrovaradinske tvrđave (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Leon i njegova ekipa “Urbanih gerila ratnika iz podzemlja” do sada su iz podzemnih lavirinata pod Petrovaradinom izneli više od 300 tona smeća, a njihov glavni pokretač je, kako kažu, ljubav prema Tvrđavi.

– Tvrđava Petrovaradin je moja velika ljubav koju sam ja sa svojom ekipom osvajao. I upravo misija je ta da našu “Dunavsku damu” uredimo i popravimo, koliko je to moguće. Tvrđava je generalno u dosta lošem stanju bila, i dalje je, ali postoji određeni pomak u svemu tome – počinje priču Leon Šurbanović osnivač UGRIP-a.

- Advertisement -

Kako navodi, njemu i ljudima iz njegovog udruženja je trebalo skoro godinu dana da prouče i mapiraju lavirint ispod tvrđave sastavljen od bezbroj hodnika ukupne dužine 33 kilometra.

– To je jedan jako ozbiljan sistem, ima preko 43 nivoa, preko 8 spratova i 4 linije odbrane, znači jedan ozbiljan lavirint, koji niko nikada pre nas nije rasčivijao. Postoje stari istraživači, svega 5 do 10 maksimalno, ljudi koji znaju takođe sistem i koji su svojevremeno ovde lutali – priča Leon i navodi da je početni i najveći problem bilo čišćenje smeća koje se tu taložilo decenijama.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti