UPUSTVO TALIBANA: Žene, ne idite na posao!

0
99

Strah za žene i devojčice u Avganistanu raste nakon što su talibani rekli zaposlenim ženama da ostanu u kućama, priznajući da nisu bezbedne u prisustvu vojnika militantne grupe.

Portparol Talibana Zabiulah Mudžahid rekao je na konferenciji za novinare da žene ne bi trebalo da idu na posao zbog sopstvene bezbednosti, čime je potkopao napore Talibana da ubede međunarodne posmatrače da će biti tolerantniji prema ženama nego kada su poslednji put bili na vlasti, prenosi Si-En-En.Talibani na vlasti FOTO: ShutterstockTalibani na vlasti FOTO: Shutterstock

„Uputstvo“ je stiglo istog dana kada je Svetska banka obustavila finansiranje u Avganistanu, pozivajući se na zabrinutost za bezbednost žena, a samo nekoliko sati nakon što su UN pozvale na „transparentnu i brzu istragu“ o izveštajima o kršenjima ljudskih prava od kada su Talibani preuzeli vlast.

Mudžahid je rekao da će smernice za ostanak kod kuće biti privremene i da će omogućiti grupi da pronađe načine kako da se sa ženama ne „postupa sa nepoštovanjem“.

Priznao je da je ta mera neophodna jer se talibanski vojnici „stalno menjaju i nisu obučeni“.FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

– Srećni smo što su ušli u zgrade, ali želimo da se uverimo da ne brinu. Stoga smo ih zamolili da uzmu pauzu s posla dok se situacija ne vrati u normalan tok i ne uspostave procedure vezane za žene, a zatim se mogu vratiti na posao nakon što to bude objavljeno -rekao je Mudžahid.

Kada su prethodni put bili na vlasti od 1996. i 2001. godine, oni su zabranili ženama da rade, sprečili ih da napuste dom bez pratnje i naterali ih da pokriju celo telo.

Ostavite komentar