18.8 C
Belgrade
utorak, 28 septembra, 2021

UNIŠTILI SRPSKOG SELJAKA I DOMAĆINA: Vlada Srbije je i zvanično uništila stočarsku proizvodnju u Srbiji!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo i član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević poziva Vladu Srbije na hitnu intervenciju saniranja stočarske proizvodnje u Srbiji “koja za poslednjih 25 godina nikada nije bila gora, a brojčano stanje životinja u uzgoju nikad nije bilo niže na šta smo upozoravali još krajem februara”.

“Tražimo hitnu subvenciju stočarima radi sanacije dosadašnjih gubitaka, žitarice za stoku iz robnih rezervi i garantovanu normalnu otkupnu cenu žive mere koja pokriva troškove proizvodnje, a to je danas 180 din/kg žive mere. U protivnom sledi zatvaranje svih farmi u Srbiji”, rekao je Kovačević.

On je istakao da “nesmotren izvoz žitarica i katastrofalna popustljivost prilikom izdavanja dozvola za uvoz svežeg mesa i njenih sortimenata iz inostranstva pred istekom roka trajanja domaća gazdinstva i srpske seljake guraju u bankrot”.

- Advertisement -

“Stočna hrana i žitarice su skuplje i do 100 odsto u odnosu na normalne cene (soja iznosi 92,40 din/kg sa pdv-om a bila je 42 din/kg). Istorijski najviša cena kukuruza ikada zabeležena je bila u septembru 2012. god. I iznosila je 27,30 din/kg. Ovih dana se kukuruzom trgovalo po ceni od 29 din/kg. I sve ostale sirovine koje čine sastavnicu za stočnu hranu nikad skuplje nisu bile”, kazao je Kovačević.

On je dodao da stočari trpe značajne gubitke i do 60 evra po jednom tovljeniku.

“Prasad zbog toga nisu nikom zanimljiva za otkup jer tov svinja dovodi do katastrofalnih gubitaka. Od 10 farmi u Mačvi koje su se bavile uzgojom svinja 8 prestaje da radi ili čeka neko bolje vreme. Govedari nemaju kome da predaju bikove, a jagnjeće meso, zbog smanjene domaće tražnje, nema kupca. Ni pečenjare više nemaju svoje narudžbine koje su predstavljale brz i svež priliv novca stočarima. Živinari preskaču novi turnus uzgoja pilića zbog pretrpljenih gubitaka”, objasnio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, meso koje građani kupuju u marketima više neće biti domaće, već uvozno, a sve to zbog “katastrofalne agrarne politike”.

- Advertisement -

“Uvozi se, a naročito za preradu meso koje je pred istekom roka trajanja. Domaće meso, sveže, proverenog kvaliteta, neće biti dostupno ubuduće. Pitamo se da li je ovakva neprijateljska agrarna politika države prema sopstvenom seljaku došla i kao posledica nesmotrene prodaje jeftine zemlje strancima koji žitarice iznose iz Srbije”, poručio je Kovačević.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Чланови Владе су уништили сточарску производњу у Србији, плашећи се да, како воде поверени им послова, шеф их не пошаље да буду чобани. Наравно, за друго и нису, а пре тога морају да заврше курс из зоологије и сточарства, јер и то за сада не умеју да раде..

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: