UNIŠTENJE CIVILAZCIJE: Evropi se sprema najcrnji scenario (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Evropa upozorava

Ovoga svi moramo biti svesni.

Nemački i češki naučnici, koji su proučavali uticaj velike dvogodišnje suše na kontinentu između 2018. i 2019., upozorili su da su takvi događaji sedam puta verovatniji do 2100. godine, ako se emisije nastave rasti.

- Advertisement -

Stručnjaci takođe mogu da ugroze snabdevanje hranom i upozoravaju da će se plantaža pogođena sušom udvostručiti. Evropa se još uvek oporavlja od suše od 2018. do 2019. godine – što je najoštrije stanje. Suša, koja je zahvatila polovinu centralne Evrope, dogodila se tokom dva najtoplija leta.

Kao znak ekonomske štete koju je nanela ekstremna suša, reka Rajna u Nemačku je ovog leta ušla sa opasno niskim vodostajem. To je potaknulo strah da bi isporuka vozila mogla biti ugrožena na najvažnijem evropskom unutrašnjem plovnom putu. Koristeći podatke o klimi iz 1766. godine, naučnici iz UFZ-Helmholc Centra za istraživanje zaštite životne sredine u Nemačkoj utvrdili su da je suša od 2018. do 2019. najgora u porastu. Jedina druga suša koja se približila dogodila se 1949. i 1950. godine, ali ta suša je zahvatila 33 odsto manje područje, navodi se u studiji.

Primenjujući moguće klimatske scenarije, naučnici su utvrdili da su “umerena” smanjenja emisija staklene bašte sa sadašnjih nivoa prepolovila rizik od ekstremnih suša i smanjila pogođena područja za skoro 40 odsto.

U izveštaju se dodaje da su “niske” klimatske projekcije smanjile rizik od ekstremne suše za 90 odsto. Dr Rohini Kumar, jedan od autora studije, rekao je – Važno je da prepoznamo važnost ovih upornih događaja uzastopne godine i da razvijemo holistički okvir za modeliranje rizika.

2 COMMENTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

ADRA: 4.000 ljudi na ulicama Beograda, država otežava beskućnicima

Nevladina organizacija ADRA je u proteklih godinu dana pružila podršku za 1.850 osoba, od kojih su 95 odsto primarni...

Još priča na sličnu temu