UKRAJINSKI VOJNICI: Nismo spremni za zimu, nemamo ni uniforme

0
114

Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne probleme sa zimskim uniformama, ispričali su vojnici ukrajinskom listu „Strana“.

Prema rečima ukrajinskog poručnika, brigade za sada ne planiraju da izdaju toplu zimsku odeću bez obzira na zahteve vojnika. Pritom, vojnici koji se nalaze na severo-istoku zemlje se smrzavaju noćima.

„Rukovodstvo je izjavilo, da je ruska vojska uništila magacine još početkom rata i da je neophodno da se sačekaju nove isporuke. Postalo je uobičajeno da kada dođete u magacin da vam daju cipele ili uniformu, nekako uvek nema prave veličine ili dobiješ uniformu koja je već nošena“, dodao je on.

Ukrajinski narednik je dodao da su zimske uniforme, iz nekog razloga, njegovoj jedinici izdali još tokom leta, pa su morali da sve te stvari čuvaju na pozicijama.

„Morali smo da se povučemo i, naravno, sve što smo dobili smo ostavili, jer nam tada nije bilo do toga. Prema dokumentima mi smo dobili uniforme, ali ih zapravo niko nema“, objasnio je ukrajinski narednik.

Ukrajinski vojnik je naveo da za tri godine službe u vojsci se ni jednom nije dogodilo da je oprema data na vreme vojnicima. Zato su vojnici morali sami da kupuju uniforme, tako da je u ukrajinskoj vojsci zavladala velika korupcija, iz magacina su nestajale uniforme koje su prodavali na internetu.

Major ukrajinske vojske je dodao da u njegovoj jedinici nije bilo zimskih uniformi za sve vojnike, ujedno je i kritikovao kvalitet vojne opreme u Ukrajini.

„Nažalost, ukrajinski primerci uniformi i municije još uvek nisu odgovarajući za borbu“, izjavio je oficir iz Ukrajine.

Rusija od 24. februara sprovodi specijalnu vojnu operaciju za denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin je to nazvao zadatkom čiji je cilj zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi nasilju i genocidu kijevskog režima. Prema rečima ruskog predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije.

Ostavite komentar