Ukrajinski gubici su ogromni, brojke skrivaju i od saveznika

Obavezno pročitajte

„Najvrednija stvar u ratu je borbeno iskustvo. Vojnik koji je preživio šest meseci borbe i vojnik koji je došao s poligona dva su različita vojnika. To je nebo i zemlja“, kaže zapovednik 46. vazdušno-jurišne brigade, koji se novinaru „Vašington posta” predstavio svojim ratnim imenom Kupol, u skladu s ukrajinskim vojnim protokolom.

„Malo je vojnika s borbenim iskustvom. Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni“, dodao je Kupol.

- Advertisement -

Kvalitet ukrajinske vojske, koga su zapadni stručnjaci smatrali značajnom prednošću u ratu sa ruskim trupa, ozbiljno je degradiran tokom proteklih godinu dana zbog velikih gubitaka.

Mnogi najiskusniji borci više nisu na ratištu što je primoralo neke ukrajinske zvaničnike da dovedu u pitanje spremnost Kijeva da uopšte pokrene dugo očekivanu proletnu ofanzivu, piše „Vašington post” u analizi situacije ratištu.

Američki i evropski zvaničnici, na koje se poziva američki list, procenjuju da je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine do sada ubijeno ili ranjeno oko120.000 ukrajinskih vojnika. Ovi izvori istovremeno tvrde da je na ruskoj strani stradalo čak 200.000 ljudi.

Ukrajina skriva svoje brojke žrtava, čak i od svojih najvernijih zapadnih saveznika.

Priliv slabo obučenih i neiskusnih boraca, koji su dovedeni da popune redove i nadomeste gubitke, promenio je profil ukrajinskih snaga. Osim toga ukrajinska vojska nema dovoljno municije, pogotovo topovskih i minobacačkih granata, piše „Vašington post”.

Takve sumorne procene proširile su opipljiv, iako uglavnom neizgovoren pesimizam od prvih linija do Kijeva.

Nesposobnost Ukrajine da izvede toliko očekivanu kontraofanzivu pokrenula je nove kritike da su Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici predugo čekali, sve dok snaga ukrajinske armije nije opala, pre nego što su stigli najavljeni tenkovi.

Situacija na bojnom polju sada možda ne daje potpunu sliku ukrajinskih snaga jer Kijev odvojeno obučava trupe za nadolazeću kontraofanzivu i namerno ih ne šalje u trenutne borbe oko Bahmuta, tvrdi jedan američki zvaničnik.

S druge strane Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, kaže da stanje ukrajinskih snaga ne umanjuje njegov optimizam u pogledu nadolazeće kontraofanzive.

„Ne mislim da smo iscrpili svoj potencijal. Mislim da u svakom ratu dođe vre

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu