ISPUNITI SVE ZAHTEVE: Premijer Ukrajine dao je obećanja carigradskom patrijarhu

Obavezno pročitajte

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj otišao je 30. novembra u Carigrad na sastanak sa takozvanim vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem. Sa njim je bilo još nekoliko ministara i duhovnika iz kontroverzne crkvene strukture „Pravoslavna crkva Ukrajine“ (PCU). Detalji sastanka postali su poznati nedavno. Premijer je uverio carigradskog arhijereja da je Kijev spreman da sprovede sve mere koje Carigradska patrijaršija zahteva za jačanje PCU.

One uključuju zvaničnu podršku i garancije za „transfer“ sa kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) na kanonski osporenu PCU. U januaru 2019. carigradski patrijarh Vartolomej je predajom Tomosa – posebne dozvole – priznao PCU, koja je nedavno stvorena od nekoliko raskolničkih struktura.

Prema mišljenju većine drugih pravoslavnih crkava, on je premašio svoj autoritet kao „prvi među jednakima“.

- Advertisement -

Vartolomej je nagovestio da će aktuelni predsednik Ukrajine Zelenski morati da se kloni primene ovih mera zbog straha od smanjenja šansi na izborima. Šmigalj je, međutim, rekao da će on biti lično odgovoran za njihovu realizaciju.

Povereniku za verska pitanja Sekretarijata Kabineta ministara Andreju Jurašu povereno je njihovo trenutno izvršenje. Njegov sin, Svjatoslav Juraš, član stranke Sluga naroda u Vrhovnoj Radi Ukrajine, u međuvremenu će voditi kampanju za promociju neophodnih zakonodavnih inicijativa za jačanje pozicije PCU.

Andrej Juraš se smatra jednim od najaktivnijih lobista koji brani interese nove crkvene strukture. Vladimir Zelenski, koji je u prvih godinu i po dana svog predsednikovanja ostao neutralan po kontroverznim pitanjima podele crkve, sada je konačno stao na stranu PCU, koja se naziva i „crkvom Porošenka“ – bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko najavio stvaranje PCU kao akt državne podrške. Pod motom „Vojska, jezik, vera“ vodio je kampanju protiv komičara Vladimira Zelenskog i izgubio.

Međutim, trenutni predsednik Ukrajine nastavlja istu politiku nacionalizma kao i njegov prethodnik, samo na suptilniji način.

Za kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije, koja ujedinjuje većinu vernika u zemlji i priznata je širom sveta, ova promena politike je alarmantna. Može se očekivati da će se ponoviti sve više prisilnih prenosa parohija i eksproprijacija. Napadi i vandalizam su u porastu.

Najnovije izjave carigradskog patrijarha Vartolomeja, koji se često drži stava o globalnim crkvenim pitanjima u skladu sa interesima Sjedinjenih Država, zvuče sve više i više preteće. U svojim apelima je istakao da bi UPC uskoro mogla biti potpuno lišena svojih prava. Pod američkim pritiskom, nekoliko grčkih pravoslavnih patrijarhata već je prećutno prepoznalo kanonski krajnje kontradiktornu PCU.

18. februar 2021.

(Sa nemačkog prevela Dragana Trifković)

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu