24.1 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

UKRAJINA: Rusija fizički ne bi mogla da prekine isporuke gasa Evropi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Savetnica ministra energetike Ukrajine Lana Zerkalj ocenila je da Rusija fizički ne bi mogla da prekine isporuke gasa Evropi. Ona je za Dojče vele (DW) rekla da je „Evropa glavni potrošač ruskih energenata i u konkretnim, sadašnjim okolnostima, ona je glavni izvor finansija za rat“.

„Zato to toliko kritikujemo“, rekla je Zerkalj i dodala da lideri Ukrajine veruju da „Evropa ima šansu da zaustavi te finansijske tokove i da sav taj novac do daljeg zadrži Evropi, na posebnom računu“.

- Advertisement -

„Nastavljamo da ubeđujemo evropske političare da Rusija neće biti u poziciji da prekine isporuke gasa, jer fizički ne može da drži svu tu količinu gasa u Rusiji. Dakle, oni će nastaviti da snabdevaju Evropi, čak i ako bi EU uvela poseban depozitni račun i tamo zadržala sav taj novac – dok se situacija ne normalizuje“, rekla je Lena Zerkalj.

Ona je dodala da je Ukrajini sada gorivo potrebno za transport ljudi, robe i vojne opreme širom zemlje.

Lana Zerkalj za DW kaže da zbog raketnog napada na rafineriju trenutno postoji nestašica goriva i da mora dodatno da se uvozi.

- Advertisement -

„A to je sada teško jer je Odesa, koja je bila naša glavna luka i ulazna kapija za gorivo, sada blokirana ruskim vojnim brodovima. A na severu imamo, naravno, Belorusiju. Ovi putevi su sada potpuno onesposobljeni za snabdevanje“, kazala je savetnica ministra energetike Ukrajine.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: