20.8 C
Belgrade
utorak, 28 septembra, 2021

UKP OPERATIVAC TRESE MAFIJAŠKI KAVEZ: Koliko miliona evra je potrošeno na obezbeđenje Čede cigančeta?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bivši UKP operativac trese mafijaški kavez

Srbija je u evropskom vrhu po broju štićenih ličnosti, broju lica angažovanih na njihovom čuvanju i novcu koji u te svrhe odlazi iz budžeta, ukazao je danas u saopštenju osnivač pokreta Oslobođenje i bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije, Milan Dumanović.

Bivši UKP operativac je istakao da je na zaštiti raznih štićenih lica angažovano gotovo dve hiljade ljudi, a da je procena „da se samo na njihova primanja mesečno izdvaja više od dva miliona evra narodnog novca“.

„Na to dodajte i dnevnice, smeštaj, troškove opreme, telefone, više stotina službenih automobila i dolazimo do vrtoglave cifre“, kaže bivši UKP pripadnik Dumanović.

- Advertisement -

On dodaje da je slučaj Čedomira Jovanovića „ogolio situaciju u ovoj oblasti“.

Podsetimo, Jovanović je nedavno potpuno otkazao obezbeđenje MUP koje ima 20 godina, revoltiran jer ga je policija obavestila da otkazuje zaštitu njegovoj deci. „Bezobrazluk je da je jedan nebitan političar pod danonoćnom zaštitom. On za to vreme prebija ljude teniskim reketima i učestvuje u nadrealnim špijunskim aferama u kojim optužuje ruske diplomate da hoće da ga otruju – njega koji ne može da prebaci 10 hiljada glasova na izborima“, kaže Dumanović.

Bivši pripadnik UKP objašnjava da je „paradoksalno“ da policija čuva „osobu koja se toliko obogatila u tranziciji da može sama sebi da finansira obezbeđenje, što je Jovanović i sam
indirektno potvrdio kada je otkazao zaštitu“.

- Advertisement -

Iz pokreta Oslobođenje ukazuju da zakon propisuje zaštitu samo za nosioce najviših državnih i pravosudnih funkcija, ali da se to u Srbiji ne poštuje:

„Oko 2000 pripadnika MUP je angažovano na čuvanju raznih sadašnjih i bivših funkcionera, poslanika, biznismena, tajkuna, pa i kriminalaca, i njihovih kompletnih porodica. I na
letovanja putuju uz policijsku pratnju. U strahu su velike oči.“

On podseća i da je pre više godina Vučić „obećao naciji“ da će ukinuti upotrebu rotacija na
službenim automobilima, a da je situacija danas takva da na ulicama „vidimo više blinkera i rotacija nego ikada“.

Pokret Oslobođenje pozvao MUP da zvanično obelodani podatke o broju zaposlenih i godišnjoj potrošnji Jedinice za obezbeđenje, te broju lica koja se štite na ovaj način. Iz ovog pokreta su pozvali i da BIA dostavi iste podatke, navodeći da su i oni angažovani na zaštiti određenih lica i to na osnovu „nejasnih zakonskih ovlašćenja“, istakavši kao primer ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti