31.9 C
Belgrade
sreda, 17 avgusta, 2022

MA KAKVA CRNA KONTROLA: Ukloniti teroriste sa teritorije Srbije, zatrti im pleme i seme!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ekspert za bezbednost i terorizam Dževad GALIJAŠEVIĆ: Iskoristili su pandemiju da se organizuju, mobilišu, pregrupišu… Zapadne zemlje su i te kako obaveštene o njihovim kretanjima, ali ćute o tome. Razlog je to što su njihove vlade deo politike podrške kosovskoj nezavisnosti

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je tokom dvodnevne radne posete Moskvi u razgovoru s visokim ruskim bezbednosnim zvaničnicima naveo da dve zemlje posebno zabrinjava veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta i ukazao na veliku opasnost koju predstavlja dolazak na KiM islamskih fundamentalista koji su se borili za Islamsku državu

Kako je napomenuo, Srbija ne može da ih kontroliše, „a niko drugi izgleda ni neće“.

- Advertisement -

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević rekao je za Kurir da na KiM ima oko 75.000 islamskih fanatika koji su u ovom trenutku spremni da ratuju za islam.

– Radikalni islamisti sa tog područja su, pre svega, usmereni na borbu protiv Srbije, a onda i protiv drugih država, na šta nas je upozorio i nedavni teroristički napad u Beču. Kosovo je bezbednosno crna rupa Evrope i tamošnji povratnici sa sirijskog ratišta predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnoj, ali i evropskoj bezbednosti.

– Oni su iskoristili pandemiju, naglašava Galijašević, da se reorganizuju, mobilišu, pregrupišu… jer terorista nikad ne miruje. Zapadne zemlje su i te kako obaveštene o njihovim kretanjima, ali ćute o tome. Razlog je to što su njihove vlade deo politike podrške kosovskoj nezavisnosti. Džihadisti za prebacivanje u Evropu koriste migrantski talas, ali i uhodane kanale kojima se obavlja trgovina oružjem, drogom i ljudima.

- Advertisement -

Uznemirujuća opomena za celu Evropu desila se 2. novembra prošle godine, kada su ulice Beča bile poprište terorističkog napada. Samoubilački pohod, u kojem je ubijeno pet osoba a ranjene 23, izveo je Kujtim Fejzulai, radikalni islamista makedonsko-albanskog porekla. Ovaj slučaj otvorio je javnu polemiku o potrebi da se efikasnije deluje i spreči regrutacija novih ratnika za islam. Jer, Fejzulai je godinu dana uoči napada pušten iz zatvora.

Kao simpatizer Islamske države osuđen je na 22 meseca zatvora, jer je pokušao da ode na sirijsko ratište kako bi se pridružio džihadistima. U decembru 2019. pušten je ranije zbog godina. Tada se smatralo da nije sposoban da izvrši smrtonosni teroristički napad.

(sažeta verzija teksta)

- Advertisement -
SourceFakti
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti