ZAŠTITNIK GRAĐANA OTKAZAO POSLUŠNOST: Ukinuti naređenje o obaveznoj vakcinaciji vojnika, nemate pravo to da naredite!

Obavezno pročitajte

Zaštitnik građana je saopštio da je Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije načinio propust u radu naređenjem o obaveznoj imunizaciji protiv kovida-19 profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, kao i organizovanjem sprovođenja obavezne vakcinacije.

„Ovakvo postupanje Ministarstva odbrane je imalo za posledicu višestruku povredu principa dobre uprave, koji se ogledaju u povredi prava za poštovanje zakona, budući da je organizovanjem obavezne imunizacije profesionalnih pripadnika Vojske Srbije na navedeni način postupljeno protivno obavezujućim normama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima je regulisano koje kategorije stanovništva i pod kojim uslovima se mogu obavezno vakcinisati i povredi prava na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta pripadnika Vojske Srbije, koji su obavezani da prime vakcinu bez obzira na to da li pristaju na takvu meru zdravstvene zaštite“, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

vakcina,


U skladu sa tim, upućene su preporuke Ministarstvu odbrane da poništi naređenje o obaveznoj vakcinaciji i da prestane sa daljim sprovođenjem tog naređenja.

- Advertisement -

Zaštitnik građana naložio je poništavanje naređenja kojim se uvodi obavezna vakcinacija u Vojsci Srbije, saopštio je Vojni sindikat Srbije, pozivajući se na obaveštenje koje je dobio od kancelarije ombudsmana.

„Profesionalni pripadnici Vojske Srbije, članovi Vojnog sindikata Srbije, koji su oštećeni prisilnom vakcinacijom mogu se obratiti sindikatu za pravnu pomoć“, navodi se u tom saopštenju.

Sindikat dodaje da ga je kancelarija Zaštitnika građana obavestila da je u postupku kontrole Ministarstva odbrane, po pritužbi Vojnog sindikata Srbije o sprovođenju prisilne vakcinacije nad profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, „utvrđen niz propusta“.

„Još jednom iznosimo stav da Vojni sindikat Srbije podržava imuizaciju protiv kovida-19 vakcinacijom i pozivamo sve pripadnike sistema odbrane da se vakcinišu, ali samo dok se vakcinacija ne sprovodi na uštrb elementarnih ljudskih prava garantovanih Ustavom, međunarodnim konvencijama i zakonima i protiv volje svakog pojedinca“, dodaje se u saopštenju.

SourceN1, Beta

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu