UHAPŠEN OTAC JOVAN PLAMENAC: Saopštenje Svesrpskog Slovenskog Pokreta

Obavezno pročitajte

Poštovani čitaoci, povodom hapšenja oca Jovana Plamenca od strane odlazeće vlasti u Crnoj Gori, saopštenjem se oglasio i Svesrpski slovenski pokret. Ovo saopštenje je poslato rukovodiocima slovenskih pokreta u svim slovenskim zemljama…

Juče, 8. novembra 2020. godine, crnogorska policija uhapsila je poznatog sveštenika Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske Pravoslavne Crkve, oca Jovana Plamenca i njegovog sina Krsta. Razlog je bizaran – otac Jovan je po blagoslovu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija otvorio grobnicu u jednom manastiru u Crnoj Gori, za koju se pretpostavljalo da je grobnica Mitropolita Arsenija Plamenca, pretka oca Jovana. Trebalo je samo da se utvrdi da li se radi o grobu Mitropolita Arsenija. Otac nije znao da se grob nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore.

Odlazeća vlast (nova vlada treba da bude formirana u skorijoj budućnosti) na sve načine pokušava da se sveti duhovenstvu SPC zbog odbrane svetinja koja je uticala na gubitak vlasti bogoboračkog režima Mila Đukanovića. I drugi sveštenici se postojano progone pod izgovorom kršenja mera u borbi protiv Kovid-19.

Međutim, otac Jovan se ne progoni samo zbog toga što je on sveštenik SPC, nego i zbog svog britkog pera. Njegove kolumne izazivaju oduševljenje pravoslavno-patriotske javnosti Crne Gore. Ponavljamo, razlog hapšenja je patološki – sveštenik se optužuje za skrnavljenje groba svog pretka – arhijereja!!!

Otac Jovan je takođe poznat kao veliki delatnik na poprištu slovenskog bratstva. On je potpredsednik Svesrpskog slovenskog pokreta, bio je učesnik dva poslednja Sveslovenska kongresa – «brodskog» na brodu Kneginja Anastasija 2017. godine u Rusiji koji je održan u okvirima obeležavanja 150 godina od znamenitog Sveslovenskog kongresa u Rusiji 1867. godine, i Sveslovenskog kongresa u Pragu koji je održan tokom leta 2018. godine. Da istaknemo da je njegov znameniti predak, vojvoda Ilija Plamenac, bio učesnik tog Kongresa u Rusiji 1867. godine.

Rukovodstvo Svesrpskog slovenskog pokreta odlučno osuđuje takva dejstva protiv duhovenstva SPC i protiv svog potpredsednika i jednog od osnivača.

Posle oštrih reakcija javnosti u Crnoj Gori, oglasio se za zahtevom za oslobađanjem oca Jovana i njegovog sina i budući premijer Zdravko Krivokapić (dok ovo pišemo, jutro 9. Novembra), saznali smo da su otac Jovan i njegov sin Krsto oslobođeni.

P.S. Ovaj tekst je poslat svim rukovodiocima Slovenskog pokreta u svim slovenskim zemljama i očekujemo da će se i oni oglasiti povodom vandalskog ponašanja odlazećih crnogorskih vlasti…

SourceSabornik

Ostavite komentar

Najnovije objave

IVICA DAČIĆ: Odnos SAD prema Srbiji se promenio, bez njih nema rešenja pitanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je njegov utisak, posle posete Vašingtonu, da se u SAD "veoma...

Još priča na sličnu temu