UDRI PO MIGRANTIMA: EU optužena za nasilje!

Obavezno pročitajte

Nemački list Špigl objavio je tekst u kome tvrdi da hrvatski policajci tuku migrante prilikom pokušaja prelaska granice iz BiH.

Osim svedočenja migranata, objavili su i video na kojem se vide pretučeni migrant s bosanske strane granice u mokrim pantalonama i bez cipela, i uniformirane osobe s druge strane.

Špigl je sproveo višemesečno istraživanje u saradnji sa Lighthouse Reportsom i rekonstruisali su put migranta Ibrahima, a razgovarali su sa još tri osobe s kojima je putovao.

Špigl tvrdi kako njihovo istraživanje otkriva uznemirujući stepen nasilja koji je postao norma na spoljašnjim granicama EU.

Iz hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova rekli su da nemaju snimke nikakvih operacija tog dana na tom mestu koje se pominje u svedočenju i da ne mogu da komentarišu te događaje bez više detalja.

Naveli su i da izveštaji nevladinih organizacija u potpunosti ignorišu sukobe među migrantima u BiH, te da su oni povređeni u nezgodama ili se međusobno povređuju, a zatim krive hrvatsku policiju. 

Kako piše Špigl, EU je do sada ignorisala kršenja prava na hrvatskoj granici. 

Migranti

© REUTERS / MARKO DJURICAZašto migranti ne idu u bogate arapske zemlje nego hrle u Evropu /video/

Ibrahim je pre dve godine otišao iz Kašmira s ciljem da se domogne Evrope. Na kraju je uspeo da pređe granicu i došao je do Italije gde trenutno živi i gde je zatražio azil.

Najnoviju reportažu nemačkog Špigela MUP Hrvatske danas tumači kao „još jedan talas neosnovanih optužbi“ na njihov račun.

Odbacujući tvrdnje o policijskom nasilju, MUP u saopštenju navodi da je prvi talas optužbi bio uoči donošenja odluke o ispunjavanju tehničkih uslova za pristupanje Hrvatske Šengenu, kao i tokom hrvatskog predsedanja Savetu EU.

„Oba navedena talasa optužbi dolaze iz iste kuhinje, odnosno niza nevladinih organizacija koje su delovale, odnosno još uvek deluju na području Bosne i Hercegovine, dok nijedna od njih ne deluje na području Hrvatske“, tvrde iz hrvatskog MUP-a

Dodaju da je cilj tih nevladinih organizacija „isključivo i samo diskreditovanje Hrvatske“.

Cilj je, ističu, negirati činjenice da Hrvatska ima pravo na zaštitu svojih granica, a konačni cilj je stvaranje pritiska i plasiranje negativne slike u javnosti kako bi se sprečilo donošenje odluke o našem članstvu u šengenskom prostoru, navode iz MUP-a Hrvatske.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

GORAN VESIĆ: Deo pruga u veoma lošem stanju zbog toga što se decenijama nije ulagalo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je, povodom pet iskliznuća iz šina vagona s opasnim materijama od početka...

Još priča na sličnu temu