Učiteljice plaču od muke: Nezadovoljni predlogom vlade u vezi povećanja plata

Obavezno pročitajte

Zagreb — Sinoć su završeni pregovori sindikata s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem koji je, umesto traženog povećanja koeficijenta, ponudio povišicu kroz dodatke.

Učitelji i profesori nisu zadovoljni i protive se ovoj ponudi vlade jer, kako kažu, to nije ono što su tražili.

- Advertisement -

„Referendum još nije sproveden, tako da ne mogu da kažem kakvi će biti rezultati. No, ono što mogu da kažem je da su ljudi ogorčeni vladinom ponudom“, rekli su za portal Index sindikalni poverenici u Zadarskoj županiji.

Dosta im je štrajka, ali ne odustaju

Sindikalni povjerenici iz Zagreba kažu isto.

„Ono što vidite u javnim objavama učitelja u Fejsbuk grupama gde se izjašnjavaju protiv ponude vlade je realno stanje. Ljudima po školama nije lako, dosta im je štrajka i rado bi se vratili na nastavu. Međutim ne mogu sada da odustanu. Od početka se borimo za veće koeficijente, a vidimo da vlada to ne nudi. Treba ići dalje sa štrajkom“, rekli su sindikalni poverenici iz Zagreba.

„Svi smo ljuti i razočarani. Plačemo od muke jer nam je dosta toga da nas vlada ne shvata ozbiljno. Jasno je šta tražimo, oni to ne nude“, rekle su hrvatske učiteljice.

Učitelji iz zagrebačkih škola s kojima je portal pričao rekli su da bi im borba bila uzaludna da sad pristanu na ovakvu ponudu koju nisu tražili.

Ako sad odustanemo, značilo bi da je sve bilo uzalud

„Mislim da smo bili jasni, a zašto premijer to ne može da shvati, ne znamo. Znamo samo da smo svi složni i istajni u daljoj borbi za naš jedini zahtev. Štrajkovaćemo i dalje. Žao nam je učenika i želimo da se sve što pre završi, ali da sad odustanemo, značilo bi da je sve bilo uzalud“, rekli su nam učitelji.

U međuvremenu, Fejsbuk grupa „Podrška roditelja nastavnicima u štrajku“ puna je fotografija kolektiva iz brojnih škola koji su se fotografisali držeći u ruci papire na kojima piše „Ne pristajemo“ ili samo „Ne“, čime jasno daju do znanja kako će se izjasniti na današnjem referendumu te da neće pristati na poslednju ponudu vlade.

Mnogi učitelji menjaju svoje profilne fotografije na Fejsbuku i stavljaju crveni znak na kojem piše „Ne“ i na taj način iskazuju nezadovoljstvo odlukama vlade.

Sindikat hrvatskih učitelja jutros je objavio na Fejsbuku poruku učiteljima.

„Kasno sinoć završeni su pregovori sindikata s predsednikom vlade. Nakon dugih pregovora, vlada je izrekla svoju konačnu ponudu. Ponudu nismo prihvatili, ali ćemo je, nakon što je dobijemo u pisanom obliku, uputiti vama na izjašnjavanje. Ponuda se sastoji od 3 odsto dodatka od 1.12.2019, 1 odsto dodatka od 1.6.2020. i zajedničkog rada na koeficijentima ukoliko ne dođe do izmene Uredbe o koeficijentima do 1.12.2020, dobili bismo još dodatak od 1 odsto. Štrajk ide dalje“, složni su učitelji.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu