(UZNEMIRUJUĆE) Ubistvo Flojda snimala policija, isplivali snimci

Obavezno pročitajte

Flojdovo ubistvo i kamere policije

Skoro 11 nedelja nakon smrti Džordža Flojda tokom hapšenja u Mineapolisu, okružni sud u Minesoti prvi put je objavio snimke zabeležene kamerom na uniformi policajaca.

Video je snimljen sa kamera na uniformama službenika Tomasa Lejna i Aleksandra Kuenga, koji su 25. maja učestvovali u hapšenju Flojda.

- Advertisement -

Kamera trećeg policajca, Dereka Šovina, koji je držao koleno na Flojdovom vratu gotovo devet minuta, ispala je tokom hapšenja i njegovi snimci nisu objavljeni.

Snimak je dug sat vremena i zabeležile su ga kamere policajaca Tomasa Lejna i Aleksandera Kuenga, koji su optuženi za saučesništvo, a prvi su se pojavili na mestu incidenta, po pozivu vlasnika radnje kome je Flojd navodno hteo da plati lažnom novčanicom od 20 dolara.

Policajci prvo razgovaraju sa prodavcem, a onda odlaze do Flojda koji sedi u automobilu.

Na snimku se vidi kako policajac Lejn povlači pištolj pošto Flojd nije istog trenutka podigao ruke.

Flojd izgleda kao da plače i u jednom trenutku spušta glavu na volan.

“Molim te, nemoj me upucati, čoveče”, izgovorio je Flojd kroz suze. „Izgubio sam mamu, čoveče. Tako mi je žao.”

U snimku se čuje kako Flojd kaže policajcima da se ne opire, već da je klaustrofobičan i da je zaražen koronavirusom.

Policajci ga izvlače iz automobila, stavljaju mu lisice na ruke i pokušavaju da ga uguraju u patrolno vozilo. On počinje da se opire u patrolnom vozilu i da govori kako ne može da diše, a potom ga policajci izvlače i on završava na zemlji.

Potom se više puta čuje kako Flojd zapomaže da ne može da diše, a video se završava dolaskom hitne pomoći koja pokušava da reanimira onesvešćenog Flojda.

flojd,

Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo je od “gušenja usled dugotrajnog pritiska”, pokazali su rezultati nezavisne odbukcije.

Obdukcija je otkrila da je usled pritiska na Flojdova leđa i vrat došlo do prekida dotoka krvi u njegov mozak, usled čega je preminuo.

Dok je Šovin optužen za ubistvo drugog stepena, trojica ostalih policajaca, Aleksander Kueng, Tu Tao i Tomas Lejn, optuženi su za pomaganje i podstakivanje na ubistvo.

Sva četvorica dobila su otkaz nakon incidenta koji je uzburkao ceo svet.

Flojdovo ubistvo je inspirisalo ljude svih rasa da marširaju ulicama i kleče, da uzvikuju da su “crni životi važni” i da se okupljaju u stotinama gradova u čitavom svetu.

Iako su mnogi protesti u SAD ostali mirni, došlo je do izbijanja nasilja i pljački kako su nemiri počeli da šire zemljom.

U Mineapolisu su demonstranti čak spalili policijsku stanicu posle Flojdove smrti.

SourceNova S

Ostavite komentar

Najnovije objave

Gašić doneo naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo je naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja. Kako je navedeno u „Službenom...

Još priča na sličnu temu