29.4 C
Belgrade
petak, 12 avgusta, 2022

UBIO BRATA, DA BI SE OŽENIO SESTROM: Ovo je istina o prokletom caru Dukljaninu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mitropolit Amfilohije uporedio je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića sa „carem Dukljaninom“, mitskom ličnošću koja oličava protivnika Božjeg
To nije jedini put da je, tokom trajanja litija i protesta građana Crne Gore protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog pomenuo cara Dukljanina, ličnost iz narodne legende rasprostranjene u Crnoj Gori, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini, podseća Sputnjik.

  • Danas ovde novi Hozroj i novi car Dukljanin gone i progone Crkvu Božju. Otimaju, hoće da obesvećuju hramove, kao što je to činio prokleti car Dukljanin, kao što je to činio Hozroj u Persiji, i kod nas, kao što vidite, Vlada je donela bezakoni zakon koji je potpuno istovetan onom koji je vladao za vreme prokletog cara Dukljanina i zakon po kom se upravljao bezbožni car persijski Hozroj – rekao je mitropolit Amfilohije nakon liturgije u crkvi na Miholjskoj prevlaci sredinom januara ove godine, uporedivši crnogorskog premijera Duška Markovića sa carem Hozrojem, a crnogorskog predsednika Mila Đukanovića sa carem Dukljaninom.


Dukljan ili Dukljanin, prema legendi, živeo je u gradu Duklji (Doklei) i bio je omražen zbog nasilničke prirode i bogohuljenja. Iza ove mitske ličnosti najverovatnije se krije ličnost rimskog imperatora Dioklecijana, za vreme čije vladavine (284-305) su se dogodili najsuroviji progoni hrišćana u Rimskom carstvu. Dioklecijan je bio rodom iz grada Salone u blizini današnjeg Splita, a Salona se nalazila u rimskoj provinciji Dalmaciji, kojoj je pripadala i Doklea, piše Sputnjik.

- Advertisement -

Dukljanin je, prema legendi, ubio rođenog brata kako bi se oženio sestrom. Sestra, kada je videla šta je ovaj uradio, skočila je u reku Zetu i ubila se. Dukljanin ju je izvadio iz reke i mrtvu je obljubio. Tako je reka Zeta dobila ime – „steče reka zeta“, odnosno, Dukljanin je postao zet reke Zete, pošto je iz nje dobio ženu.

Zbog toga je Bog na Dukljanina poslao Svetog Iliju Gromovnika, da gromom ubije Dukljanina, a grad Duklju razori. Međutim, Sveti Ilija, iako je razorio grad i zemlju oko njega, zlog cara nikako nije mogao da ubije.


Dukljanin je napravio verige i ukovao ih je u stenu iznad vira kod Vezirovog mosta na Morači, sa namerom da uhvati sveca gromovnika. Sveti Ilija se prerušio u putnika izdaleka i došao kod Dukljanina. Nakon dugog razgovora, upitao je Dukljanina za koga je spakovao verige.

- Advertisement -

Kada je car odgovorio da su za Svetog Iliju, ovaj ga upita kako zna koliko je Iliji debeo vrat i reče da poznaje sveca, da mi je vrat otprilike veličine carevog. Kada je Dukljanin stavio verige na vrat da ih proba, sveti Ilija ga zarobi.

Od tada, car Dukljanin stoji u moračkom viru i grize verige. Do Božića ih pregrize tako da postanu tanke kao dlaka, ali kovači i žene na Božić nekoliko puta udare čekićem u nakovanj ili mašicama u neki gvozdeni predmet i verige se ponovo podebljaju. Običaj da se na Božić udara gvožđe o gvožđe čak je ušao u Vasojevićki zakonik iz 1829.

- Advertisement -
Sourceinformer
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti