12.1 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

UBILA GA VAKCINA: Preminuo dobrovoljac za vakcinu sa Oksforda protiv KOVID 19!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vakcina smrtonosna

Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, a koju su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford, preminuo u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine.

Služba je saopštila da je istraga u toku, prenosi Rojters.

- Advertisement -

Savezni univerzitet u Sao Paulu, koji pomaže u koordinaciji tokom kliničkog ispitivanja treće faze u Brazilu, saopštio je da je preminuli volonter bio Brazilac.

vakcina za koronu

Podsećamo, kompanija Astro Zeneka i Univerzitet Oksford stigli su do treće faze ispitivanja vakcine protiv koronavirusa. Pre nekoliko nedelja, dalja istraživanja su stopirana, nakon što je je vakcina proizvela “ozbiljne neželjene događaje” kod učesnika testiranja u Velikoj Britaniji.

Pod “ozbiljnim neželjenim događajem”, podrazumeva se reakcija na vakcinu koja je prouzrokovala hospitalizaciju, životno ugrožavajuće posledice ili smrt.

- Advertisement -

Pauziranja prilikom testiranja vakcine nisu neuobičajena, ali je to ipak udarac za sve one koji su očekivali da će vakcina biti spremna za nekoliko meseci.

Oksfordski virusolog Rob Lamkin-Vilijams u julu je tvrdio da je Velika Britanija veoma blizu krajnje faze razvoja vakcine protiv korone i da se nada da će s vakcinacijom moći da se počne pre Božića.

“Vakcina se već proizvodi na nekoliko lokacija u Evropi i Americi i, što je još važnije, u Serum institutu u Indiji. Dakle, već je u toku globalna proizvodnja vakcine, koja će biti upotrebljena ukoliko se klinička ispitivanja pokažu uspešnim”, rekao je tada Vilijams.

Za sada nije poznato da li će treća faza ispitivanja biti prekinuta nakon što je preminuo volonter, ali je sigurno da će biti podgrejane nove sumnje oko same efikasnosti vakcine.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti