UBIJANJE SRBIJE: Cena ulja će opet skočiti!

Obavezno pročitajte

Cena suncokreta povećana je u svetu, a kod nas su ugovori za kupoprodaju suncokreta zaključivani po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je 480 do 485 evra po toni.

FOTO: Printscreen

Cena od 480 dinara na Produktnoj berzi smatra se rekordom. Ovaj trend uslovio je i rast cene sucokretovog ulja čija se cena u maloprodaji u Srbiji kreće od 135 do 190 dinara. 

Očekuje se i u narednom periodu određena pomeranja kada je reč o toj namirnici. To, posledično može uticati i na cenu ulja u narednim nedeljama.

- Advertisement -

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović jutros, moguća je zbog toga korekcija cene ulja. On ukazuje i na činjenicu da prosečno domaćinstvo troši u proseku dva litra ulja mesečno, pa skok od oko 10 dinara koliko se očekuje da će biti ukupno, neće mnogo poremetiti tržište.

Iz Ministarstva trgovine ranije su za Telegraf naveli da Srbija i dalje ima konkurentne cene ulja u regionu.

– Cena littra suncokretovog ulja se u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 210 do 220 dinara, dok u Mađarskoj ono košta od 200 do 250 dinara za litar – rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine. Kako su nam naveli, Ministarstvo prati situaciju i da će, u slučaju netržišnog ponašanja proizvođača i prodavaca, preduzeti određene mere.

Eventualne mere mogu pre svega biti usmerene ka dodatnoj liberalizaciji tržišta ulja u Srbiji, budući da je uljarska industrija, kao strateška grana, zaštićena visokim uvoznim carinama, koje za rafinisano ulje iznose i do 30 odsto, kada je u pitanju uvoz iz EU.

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu