UBIJAJU SRBIJU: Namirnice sve skuplje, prosečna plata na jugu nedovoljna i za minimalnu potrošačku korpu

Obavezno pročitajte

Mleko, meso, jaja, voće, povrće, konditorski proizvodi, kućna hemija, kozmetika, toalet papir – počinju nabrajanje trgovci na pitanje šta je sve poskupelo i dodaju – od 20 do 40% u poslednjih mesec dana. Južnjaci kažu da im se čini da ih svake nedelje u prodavnicama sačekaju nove cene istih namirnica. Prosečna potrošačka korpa za januar bila je skoro 81.000 dinara, minimalna oko 42.000 dinara, što prosečne zarade u većini mesta na jugu ne pokrivaju.

Hleb je uglavnom skuplji za 5 dinara, a rezani, upakovani, koji je koštao 70, sada je 82 dinara.

Najavljeno poskupljenje jaja oko Uskrsa i do 20 dinara po komadu; foto: M. D.Do skoro 11 dinara po komadu – sada od 15 do 18 dinara kreću se cene jaja u Vranju, Leskovcu, Nišu, Pirotu i Prokuplju, a trgovci kažu da je najavljeno da će oko Uskrsa biti već 20 dinara.

Cene mleka i mlečnih proizvoda skočile su za 20% po lokalnim prodavnicama i marketima, pa je sada za litar mleka u kesi potrebno izdvojiti 80 dinara, a nova cena Imlekove “Kravice”, koja je do skoro bila 110 dinara, sada je 122.

Cene mesa variraju od grada do grada, pa se kilogram svinjskog mesa može naći za 600 dinara u Vranju, u Leskovcu se kreće i do 750 dinara, dok je junetina sa 850 poskupela na 1.000 dinara po kilogramu.

Kilogram krompira 80 dinara; foto: M. M.Ni cene voća i povrća ne miruju – kilogram jabuka je od 60 stigao do 90 dinara, a kilogram krompira je 80 dinara na pijacama i u piljarama.

U jeku “borbe za natalitet” poskupele su mlečne formule, kašice za bebe, a ako neko kaže „pa napravi sama“, bolje da ne počinjem o cenama voća i povrća na pijaci i u prodavnicama. Meso, jaja, brašno, mlečni proizvodi kao da poskupljuju svake nedelje, a ako, na primer, u pekaru idete jednom nedeljno, budite spremni da vas uvek sačeka nova cena iste namirnice – kaže jedna Nišlijka.


U Vranju nestašica šećera i zejtina, toalet papir skuplji i za 100 dinara

Već neko vreme Vranjanci ne mogu u prodavnicama da kupe šećer i suncokretovo ulje, a u nekim je primetna i nestašica brašna.

Neki su našli alternativu pa kupuju šećer u kockama, ali ni njega nema svuda.

Mi već mesec dana nemamo zejtin i šećer, brašna imamo još. Čujem da na nekim mestima prodaju na meru kilogram šećera za 110 dinara. Brašno je za sada od 78 do 85 dinara kilogram, šećer nam je bio 85 dinara, ulje 189, ali je u Vranju i 205 dinara, a sada čekamo nove cene. Mislim da će šećer sada da bude i skuplji od 100 dinara – kaže prodavačica iz Vranja.

Toalet papir skuplji i za 100 dinara u Vranju; foto: M. D.Sve namirnice su, kaže, poskupele, osim onih kojima su stopirane cene, a najviše toalet papir.

Toalet papir je neverovatno poskupeo, oko 30%. Ovo pakovanje od 10 rolni je bilo 230 dinara, sada je 300, a neki su poskupeli i za 100 dinara – dodaje ona.


Sve cene rastu, samo plate miruju

Prosečnu republičku platu od 70.920 dinara u januaru nisu dostigle čak 34 od 35 opština na jugu Srbije, u nekim opštinama ona je i ispod 50.000 dinara, a prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, minimalna potrošačka korpa za januar bila je 41.757 dinara.

Prema podacima Zavoda za statistiku, najviša prosečna plata među okruzima na jugu je u Nišavskom – 65.312 dinara, zatim u Pirotskom, gde iznosi 61.567, sledi Toplički okrug sa 56.560 pa Pčinjski, gde zaposleni zarađuju prosečno 55.312 dinara.

Kao i prethodnih meseci, na jugu je najniža prosečna neto zarada od 54.551 dinara u Jablaničkom okrugu.

U Nišu ima ulja, u Vranju čekaju nove cene; foto: T. T.Kada se od toga oduzmu osnovne životne namirnice, južnjacima bi od plate trebalo da ostane od 23.000 dinara u Nišavskom, do oko 12.000 dinara u Jablaničkom okrugu. Međutim, većina građana sa kojima su novinari Južnih vesti razgovarali kažu da se plate razlikuju u statistici i stvarnosti.

Da je inflacija velika i da prosečni građanin Srbije, kada plati račune, od svoje plate ne može da preživi mesec, kaže i predsednik Centra za zaštitu potrošača jugoistočne Srbije “Forum” Niš Jovan Jovanović.

Neopravdano se povećavaju cene, nema pokrića za to. Država nam da 100 evra, pa sve drugo poskupi i vrate te pare nazad i tako u krug. Kod nas postoji minimalna potrošačka korpa i to je diskiminacija – dakle za nekog je dovoljno i to minimalno. A druga stvar je što se potrošačka korpa od pre nekoliko godina računa za tročlanu porodicu. Međutim, kod nas žive po dve, tri generacije u jednoj kući i ti standardi ne odgovaraju našim. To je nedovoljno za naše uslove – kaže Jovanović.

Smatra da je na povećanje cena uticala politika i da se, kaže, “igra na kartu nestabilnosti” i stvaranja nesigurnosti kod ljudi, pa su i izbori prošli u toj atmosferi.

Podsetimo, osim osnovnih životnih namirnica, poskupljenja su i u drugim oblastima – tehnika, meterijali za građevinske radove, a u Nišu poskupljuje i taksi prevoz, pa će početna cena vožnje umesto 110 biti 130 dinara, a povećane će biti i tarife, kao i čekanje po satu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Od Kazablanke do Majdana – pakleni plan za Srbiju

Svedoci smo da je usled haotičnih globalnih dešavanja Srbija, a posebno Beograd, postao Meka za najjače obaveštenje službe sveta...

Još priča na sličnu temu