NASTAVLJAJU UVOĐENJE DEMOKRATIJE PO SVETU: Ubice predsednika Haitija učestvovali u programu obuke sa američkom vojskom!

Obavezno pročitajte

Bivši kolumbijski vojnici osumnjičeni za atentat na Haitiju spadaju u hiljade vojnika iz te zemlje koji su prošli američku vojnu obuku. Neki od bivših kolumbijskih vojnika koji su uhapšeni zbog sumnje da su umešani u atentat na predsednika Haitija učestvovali su u programu obuke sa američkom vojskom, navode iz Pentagona.

Mali broj privedenih Kolumbijaca „učestvovao je u programima američke vojne obuke i obrazovanja, dok su služili kao aktivni članovi kolumbijskih vojnih snaga“, rekao je potpukovnik vazduhoplovstva Kenet Hofman, portparol Pentagona.

Osumnjičeni za ubistvo predsednika na Haitiju - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021

Pukovnik Hofman rekao je da su ove podatke otkrili u bazi podataka o obuci. Naveo je da je istraga u toku i da ne može da pruži dodatne detalje, prenosi „Volstrit džurnal“.

- Advertisement -

Američka vojska je šest decenija obučavala hiljade pripadnika kolumbijskih trupa, u Kolumbiji i u SAD. U junu su kolumbijski vojnici otputovali u Fort polk u Luizijani da bi trenirali zajedno sa svojim američkim kolegama, navodi američka vojska.Kolumbija je glavni strateški saveznik Vašingtona u regionu, od 2000. godine prima milijarde dolara američke pomoći, od čega je većina otišla njenim vojnim i policijskim snagama da povuku gerilu koja je pre nekoliko godina kontrolisala teritoriju.

Obaveštajni podaci kolumbijske vojske koji rade sa američkom opremom, obukom i drugom pomoći bili su ključni u operacijama koje su neutralisale trgovce drogom.

Vlasti Haitija saopštile su da je najmanje 18 Kolumbijaca, od kojih su neki bivši pripadnici vojske, uhapšeno zbog umešanosti u atentat na predsednika Žovenela Moiza 7. jula.Ubistvo gospodina Moiza bacilo je ionako krhku zemlju dublje u politički haos, jer se nekoliko političkih ličnosti nadmeće za kontrolu nad zemljom uoči izbora koji su trebali da se održe na jesen.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu